PO
VO
Inspiratie

Keynote op de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023 – I AM REDO

Cultuur & School Utrecht
15 juni 2023
i am redo op inspiratiedag
Laat als eerste een reactie achter

Redouan, beter bekend als I AM REDO, is een professioneel breakdanser en spreker die de hele wereld over reist voor shows, workshops, lezingen en competities. Als keynote-spreker op de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023 kan hij als geen ander vertellen hoe het vergroten van zijn veerkracht (het thema van de middag) hem heeft heeft gebracht waar hij nu is. Een carrière als danser lag voor hem niet voor de hand: hij werd geboren met een flinke lijst aan fysieke uitdagingen, zoals een korte rechterarm zonder ellebooggewricht en een totaal aan vijf vingers, geen rechterheup en een korter rechterbeen. Het heeft hem er niet van weer houden zijn dromen na te jagen.

Als klein jongetje zat REDO op een reguliere basisschool en wilde hij niets liever ‘net zo zijn als alle anderen’. Hij weigerde hij gebruik te maken van alle speciale hulpmiddelen die hem werden aangeboden. Maar alles kostte hem een hoop meer moeite: leren lopen, fietsen, voetballen, … Met veel vallen en opstaan kwam hij erachter waar zijn passie ligt: dansen. Wat hem aansprak was de vrijheid die de breakdancers in hun bewegingen met de muziek hadden. Met veel bloed, zweet en tranen kreeg hij het dansen onder de knie. En hij merkte dat hij iets had ontwikkeld dat veel anderen om hem heen niet zo hadden: de veerkracht om weer op te staan; om het nog een keer te proberen. Waarom? Omdat ons vaak wordt geleerd dat vallen gelijk staat aan falen. Maar voor REDO is dat niet hetzelfde; hij had geen negatieve associaties bij het vallen en weer opstaan. Hij wist dat vallen en falen uiteindelijk nodig zijn om ergens te komen. REDO wist dat als hij iets wilde proberen, dat vast niet de eerste keer zou lukken. En hij begreep dat juist zijn ‘anders-zijn’ hem superpowers had gegeven. Wat de dans hem had geleerd, is dat de kleinste beweging vaak het grootste verschil maakt. Vaak zijn we erg bezig om dingen heel snel te willen veranderen en gaat het ons niet snel genoeg. Maar kijken niet juist naar die kleine stapjes, die kleine bewegingen, die we zelf kunnen uitvoeren. Hij moedigt het publiek aan de dingen die je gewend bent om te doen eens anders te doen, en juist de dingen te doen die ongemakkelijk zijn. Omdat hij gelooft dat met de juiste houding, persoonlijke drive én door uit je comfortzone te stappen, eigen grenzen verlegd kunnen worden. Zijn motto is dan ook:

“No excuses, no limits.”

Wist je dat?
… en ook een videoimpressie van de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023 is? Bekijk ook de verslagen van de inspiratiesessies van Linda van Denderen, Wolf Brinkman, de sessie over werkdrukverlagend cultuuronderwijs en de rondleiding in het Centraal Museum.

i am redo

inspiratiedag met i am redo

handstand bij i am redo

inspiratiedag 2023 dansen op het podium

inspiratiedag 2023 in kerk van centraal museum

i am redo danst

Fotografie: Bas de Meijer

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.