PO
VO
Inspiratie

Impressie Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023

Cultuur & School Utrecht
15 juni 2023
inspiratiedag 2023- elkaar ontmoeten
Laat als eerste een reactie achter

Half drie, de eerste genodigden komen via de kunstig bewerkte houten zijdeur de kerk binnen van het Centraal Museum, waar zij welkom worden geheten, het middagprogramma ontvangen en hun keuze maken voor één van de inspiratiesessies die na de keynote zijn gepland. De middag staat in het teken van ontmoeting, elkaar inspireren en kennis delen. Het centrale thema van vandaag is ‘veerkracht’ en over hoe goed cultuuronderwijs daaraan kan bijdragen.

De belangstellenden, een veelzijdige mix van professionals uit het Utrechtse cultuuronderwijs, nemen plaats op de stoelen tegenover het podium in de kerk, waar dagvoorzitter Esteban van der Wolf eerst het woord geeft aan Karen Jong, directeur van Cultuur & School Utrecht. Zij vertelt dat uit verschillende onderzoeken naar voren komt dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat de prestatiedruk bij leerlingen en leraren is toegenomen en dat het welbevinden en de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen negatief is beïnvloed. Met andere woorden: dat de veerkracht is afgenomen.

De wethouder Eelco Eerenberg vult haar aan en noemt het onderzoek van de gemeente De staat van de Utrechtse jeugd waaruit ook blijkt dat het vooral op sociaal-emotioneel vlak met de (Utrechtse) jeugd niet zo goed gaat. Cultuuronderwijs kan op allerlei manieren bijdragen aan het ontwikkelen van meer veerkracht, aldus Karen, zo biedt het ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie, en het ontdekken van je talenten.

“Misschien ben je wel niet sterk in taal en rekenen, maar heb je wel talent op andere vlakken. Je talenten ontdekken kan je zelfvertrouwen enorm vergroten. En dat helpt je dan weer verder bij het leren van andere vakken en vaardigheden, zoals de basisvaardigheden.”

Nadat de wethouder heeft laten zien hoe veerkrachtig hij zelf is door met een sprongetje een ballon kapot te prikken, ter aankondiging van het officiële moment dat nu ook het cultuuraanbod voor volgend schooljaar online staat, geeft Esteban het woord aan de keynote-spreker Redouan Ait Chitt. Hij is het levende bewijs van hoe je veerkrachtig kunt worden door kunst en cultuur.

Bekijk hier de videoimpressie van de School Utrecht Inspiratiedag 2023:

Na de keynote gaan alle aanwezigen naar de door hen gekozen inspiratiesessies. De verslagen van deze sessies leer je hier:

Vol nieuwe inzichten kwamen de bezoekers na afloop bij elkaar in de museumtuin voor de afsluitende borrel, waar de Man met de Pen hen een verbale goodiebag meegaf waarin hij de sfeer en inhoud van de middag op poëtische wijze belichtte.

Wist je dat?
… de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag traditiegetrouw de start is van het nieuwe culturele schooljaar?
Ontdek het cultuuraanbod voor schooljaar 2023-2024 voor basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

 

Video: 5 Graden Oost
Headerfoto: Bas de Meijer

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.