PO
VO
Inspiratie

Inspiratiesessie Linda van Denderen – Leerlingenparticipatie: wat is dat eigenlijk?

Cultuur & School Utrecht
15 juni 2023
inspiratiedag 2023- linda van denderen
Laat als eerste een reactie achter

In het cultuuronderwijs spreken we steeds meer over leerlingenparticipatie. Door leerlingen mede-eigenaar en vormgever van je kunst- en cultuuronderwijs te maken, zouden ze meer zelfvertrouwen en sterkere algemene, sociale en burgerschapsvaardigheden kunnen ontwikkelen. Maar wat is leerlingenparticipatie eigenlijk? Wat zou het moeten zijn? Is leerlingen naar hun mening vragen genoeg? En kan een puber die roept “Dit vind ik niks!” een goed begin zijn?

“Leerlingenparticipatie, wat is dat eigenlijk?”

Met deze vraag opent praktisch filosoof Linda van Denderen haar inspiratiesessie op de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023. Na een aantal antwoorden uit de zaal ontstaan er vooral veel extra vragen. “Wat is een leerling? Bestaat er ook zoiets als lerarenparticipatie? Wat is participatie überhaupt? Wanneer participeer je (actief)?” De toon is gezet, de onderzoekende houding staat aan.

Snel wordt het bruggetje gemaakt naar één van de stichters van de filosofie, Socrates. Om tot ware kennis te komen stelde hij met name twee vragen: “Wat bedoel je?” en “Klopt dat?” De dialoog en open houding stelde hij centraal.
In het socratisch gesprek is vanuit dit gedachtegoed daarom veel aandacht voor het kritisch denken, helder denken en het stellen van vragen.

“Zo’n gesprek kun je voeren met kleuters, de ethiekcommissie van de bank en alles daartussen”

aldus Linda van Denderen, die in deze interactieve sessie prikkelt hiermee direct aan de slag te gaan. Wat volgde was een oefening zuiver luisteren. Deelnemers werden hiermee bewust van hun eigen denken en vroegen zich naderhand af: “Hoe goed luisteren we eigenlijk? Wat vullen we al in? Hoeveel antwoorden zijn er op een vraag?” Aan het einde werd iedereen uitgedaagd een eigen (hulp)vraag op te stellen over leerlingenparticipatie. Want wat is dat eigenlijk? Tijd om zelf op onderzoek uit te gaan!

Wil jij zelf ook aan de slag met het socratische gesprek? Hierbij een aantal tips van Linda in een hand-out

Wist je dat?
… deze inspiratiesessie met Linda van Denderen onderdeel was van de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag 2023? Bekijk ook de sessie van Wolf Brinkman, de sessie over werkdrukverlagend cultuuronderwijs en een rondleiding in het Centraal Museum.

inspiratiedag 2023- linda van denderen sessie

inspiratiedag sessie linda

inspiratiedag 2023- linda van denderen

Fotografie: Bas de Meijer

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.