
Evalueren en monitoren
Wij stellen onszelf tot doel de kwaliteit van het cultuuraanbod en onze dienstverlening voortdurend te verbeteren. Daarom evalueren we sinds schooljaar 2017-2018 alle bemiddelde culturele activiteiten en professionaliseringsactiviteiten en onze eigen dienstverlening door middel van een digitale evaluatiesystematiek. Per 2021 heeft Cultuur & School Utrecht ook toetsingskaders voor cultuuraanbieders opgesteld om de kwaliteit van de activiteiten nog verder te stimuleren.
Evaluatie van activiteiten
Leraren en leerlingen ontvangen na afloop van een culturele activiteit een korte vragenlijst. We koppelen maandelijks de resultaten uit deze ingevulde vragenlijsten (anoniem) terug aan de cultuuraanbieders. Zo kunnen zij hun activiteiten waar nodig verder optimaliseren. Aan het einde van het jaar koppelen we de ingevulde vragenlijsten ook terug aan de school in één schoolrapport dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld je eigen evaluatie & verantwoording.
Cultuur & School Utrecht is verantwoordelijk voor de toetsing, selectie en samenstelling van het gehele aanbod van activiteiten. De aanbieder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de eigen activiteiten en de blijvende optimalisatie ervan. Meer over de toetsingskaders lees je hieronder bij Toetsingskaders.

Evaluatie van onze dienstverlening
Jaarlijks ontvangen cultuurcoördinatoren en cultuuraanbieders een vragenlijst over hun beleid en over onze dienstverlening. Zo kunnen wij onze dienstverlening optimaliseren en voortdurend afstemmen op de wensen van scholen en cultuuraanbieders. Hieronder lees je per schooljaar de eindresultaten uit onze evaluatiesystematiek.
Daarnaast voert Oberon in onze opdracht een driejarige monitor uit in de schooljaren 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025. Lees hier het startrapport.
Tot slot vragen we deelnemers via onze klankbordgroepen om feedback. Zo zorgen we ervoor dat onze dienstverlening blijft aansluiten op de wensen van scholen en culturele partners.

Eindresultaten uit de evaluatiesystematiek
In de presentatie van onze evaluatiesystematiek kijken we terug op ervaringen van afgelopen schooljaar. 29.330 Utrechtse leerlingen genoten in 2023-2024 van één of meer culturele activiteiten van onze partners. We vroegen de leerlingen en leraren ook wat ze vonden van de activiteiten en wat ze ervan hebben geleerd. We krijgen gemiddeld een 7,8 voor onze dienstverlening en daar zijn we trots op!
“De docent was erg zelfstandig en had weinig begeleiding nodig. Ik had de tijd om te observeren.”
Leerkracht groep 1/2
Cultuur & School Utrecht heeft in 2017 onderwijsonderzoeksbureau Oberon gevraagd een digitale evaluatiesystematiek te ontwikkelen die het aanbod van de cultuuraanbieders evalueert teneinde het beter af te kunnen stemmen op de wensen en behoeften van de afnemers (de scholen). Oberon heeft met de evalutiesystematiek van Cultuur & School Utrecht voortgebouwd op de opzet van de landelijke monitor cultuureducatie1.
De vragenlijsten uit de evaluatiesystematiek zijn in de periode 2017–2021 ingevuld door leerlingen, leerkrachten, interne cultuurcoördinatoren (icc’ers) en cultuuraanbieders in Utrecht. Verder in het rapport lees je de uitgebreide verslaglegging van de resultaten per doelgroep. Opgemerkt dient te worden dat de uitkomsten van 2019–2020 en 2020–2021 sterk beïnvloed zijn door het uitbreken van het Coronavirus. Vanaf maart 2020 heeft maar een beperkt deel van het aanbod kunnen plaatsvinden.
Corona vroeg tussen 2020 en 2022 van iedereen enorme veerkracht en flexibiliteit, ook van scholen en culturele partners. Culturele activiteiten werden geannuleerd of verplaatst. Gelukkig zijn er ook activiteiten die wél door zijn gegaan en die door de leerlingen en leerkrachten zijn beoordeeld. De resultaten daarvan hebben we gebundeld in onderstaande rapportages.
Evaluatie 2022-2023 PO scholen
Toetsingskaders
Cultuur & School Utrecht bemiddelt het cultuuraanbod voor leerlingen en het expertiseaanbod voor onderwijsprofessionals van Utrechtse scholen in het primair en voortgezet onderwijs. De stichting stelt zichzelf tot doel de kwaliteit van het aanbod te stimuleren. Cultuur & School Utrecht is verantwoordelijk voor de toetsing, de selectie en de samenstelling van het gehele aanbod. De aanbieder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn/haar aanbod en de blijvende optimalisatie ervan.
Door middel van het Toetsingskader Cultuuraanbod Leerlingen beoordeelt Cultuur & School Utrecht de cultuuraanbieders die zij bemiddelt of voornemens is te bemiddelen op hun visie op cultuureducatie, de kennis en vaardigheden in hun eigen vakgebied, de kwaliteit van het cultuuraanbod en/of indien van toepassing, de organisatie en de inhoud van de aangeboden lessen (didactiek), en de kwaliteit in het omgaan met leerlingen (pedagogiek).
Door middel van het Toetsingskader Expertiseaanbod Professionals beoordeelt Cultuur & School Utrecht de expertiseaanbieders die zij bemiddelt of voornemens is te bemiddelen op hun visie op deskundigheidsbevordering in cultuureducatie, de kennis en vaardigheden in hun eigen vakgebied, de kwaliteit, organisatie en de inhoud van de aangeboden scholing, en de kwaliteit in het omgaan met deelnemers en hun reflectief en ondernemend vermogen.
In de toetsingskaders staan de uitgangspunten van cultuureducatie en de kwaliteitswijzer voor het aanbod van Cultuur & School Utrecht beschreven. De toetsingskaders gebruikt de stichting bij kennismakings- en/of voortgangsgesprekken met en tijdens (les)bezoeken van de cultuuraanbieders of het bezoek aan scholingsbijeenkomsten van expertiseaanbieders. Het vormt het kader voor de selectie van het aanbod dat door Cultuur & School Utrecht bemiddeld wordt.
Wil je meer weten over evaluatie & monitoring?
Neem contact op met Pelle of Sanne via consulent@cultuurenschoolutrecht.nl