PO
VO

FOTODOK

Space to see, think & learn – In een oud schoolgebouw aan een idyllisch hofje in hartje Utrecht, vlakbij de Dom, organiseert FOTODOK fototentoonstellingen, lezingen en debat rond maatschappelijke onderwerpen en ontwikkelt programma’s op scholen om kinderen & jongeren begrijpend te leren kijken.

FOTODOK vertelt verhalen met documentairefotografie en gebruikt daarbij ook andere manieren om deze verhalen te delen met bijvoorbeeld film, virtual reality en webdocumentaires. In tijden waarin nieuwsberichten steeds korter worden en sneller hun nieuwswaarde verliezen, waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, vaardigheden voor bewust kijken, soms zelfs bezinning en – hopelijk – een beter begrip van de wereld waarin we leven.

FOTODOK maakt al bijna 10 jaar kinderen en jongeren wegwijs in fotografie met inspirerende onderwijsprogramma’s. Fotografie als beeldend middel om jezelf expressief en artistiek te uiten, om je verhaal te vertellen, maar ook als functioneel middel om de wereld tot je te nemen. Begrijpend leren kijken als belangrijke aanvulling op begrijpend leren lezen en rekenen. We trainen vaardigheden rondom visuele geletterdheid, mediawijsheid en 21st century skills en stimuleren de creatieve en artistieke ontwikkeling. Nu bijna ieder kind al een smartphone bezit, is begrijpend kunnen kijken en je met de juiste kennis en vaardigheden kunnen verhouden tot de beeldcultuur om ons heen belangrijker dan ooit.

Hoe kijk je naar beeld? Hoe kun je beeld begrijpen? En hoe maak je zelf beeld? In ons werk met kinderen en jongeren ligt er altijd een grote nadruk op deze drie aspecten. Het beginpunt is altijd het beeld. De tijd nemen om te kijken wat jij (en de ander) ziet en dat zonder oordeel met elkaar te bespreken en te analyseren is een waardevolle opmaat en wat ons betreft onmisbaar om te komen tot het maken van eigen werk.

Informatie

Openingstijden
Voor educatieve activiteiten zijn we op afspraak geopend van maandag t/m vrijdag. Zie onze website voor actuele openingstijden tijdens tentoonstellingen.

Hoofdvestiging
Lange Nieuwstraat 7 - 3512 PA Utrecht
Telefoonnummer
n.v.t.
CJP Cultuurkaart
Acceptant van de CJP Cultuurkaart.
Algemene Voorwaarden
Op alle activiteiten van FOTODOK zijn de Algemene Voorwaarden van FOTODOK van toepassing
Foto/video credit
Headerfoto: Elsbeth Pijnappels

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.