PO

Tentoonstellen doe je zo! Museumles op school

Aanbieder: Centraal Museum
Op school
Groep 6/7/8
75 m
Hele jaar

Schilderijen, stoelen, munten, meubels, tekeningen en jurken: wat hoort er allemaal thuis in een museum? Wat is een verzameling? En hoe maak je van een verzameling een tentoonstelling? Maak kennis met het beroep tentoonstellingsmaker door je eigen miniatuur tentoonstelling te bouwen!

In de klas worden verschillende opdrachten uitgevoerd die de leerlingen laten nadenken over wat een museum is en hoe het is om een tentoonstellingsmaker te zijn. Met speciale museumobjecten uit de koffer gaan we in gesprek over de collectie van het Centraal Museum. Wat kun je allemaal verzamelen? Welke verzamelingen horen er thuis in een museum? Welke verzameling zou jij tonen als tentoonstellingsmaker?

Dit programma is een kennismaking met het beroep tentoonstellingsmaker, waarbij de museumdocent de leerlingen begeleidt in het maken van een eigen miniatuurtentoonstelling. Leerlingen maken in duo’s een museumzaal en kiezen welke kunstwerken het beste in hun tentoonstelling passen. Leerlingen gaan op een actieve en creatieve wijze aan de slag, het leggen van verbanden wordt hierin gestimuleerd. Na de les hebben de leerlingen een prachtig eindresultaat, hun zelfgemaakte tentoonstelling!

Bij deze museumles op school is ook een aanvullend museumbezoek te boeken. Zie hiervoor het programma Museum Makers. Leerlingen bezoeken dan de tentoonstelling ‘De botanische revolutie’ (augustus t/m februari) of ‘Stoel neemt Stelling’ (februari t/m mei). Ze krijgen daar een actieve rondleiding door een museumdocent die eveneens gericht is op de keuzes die tentoonstellingsmakers maken bij het opzetten van een tentoonstelling.

Thema

Beroepen/Uitvindingen, Fantasie/Verbeelding, Inspiratie/Kunst

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerling maakt kennis met het beroep tentoonstellingsmaker.
  • De leerling kan benoemen wat een museum, een verzameling en een tentoonstelling is.
  • De leerling reflecteert op de keuzes die er gemaakt worden bij het samenstellen van een tentoonstelling.
  • De leerling kan door middel van museumobjecten een thema zichtbaar maken.
  • De leerling leert creatieve keuzes te verwoorden door samen met een klasgenoot een miniatuur tentoonstelling te maken.
  • De leerling ontdekt hoe op een creatieve wijze invulling te geven aan een miniatuur tentoonstelling.
  • De leerling kan klasgenoten feedback geven op het thema, de vormgeving en de inhoud van hun miniatuur tentoonstelling.

Extra informatie

Ma t/m vr: Vanaf 10:00 uur en tot 15.45 uur kan er gestart worden met het programma.
1 groep van max. 30 leerlingen.

Extra activiteit

Bij Tentoonstellen doe je zo! Museumles op school is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De museumdocent neemt een koffer met museumobjecten en replica's mee maar ook een speciaal ontworpen vouwblad om een miniatuur museumruimte in te richten! Na afloop van de les krijg je tips van de docent hoe met de miniatuur ruimte verder te gaan en de les samen evalueren.
Ontwikkeld voor
6/7/8
Duur
75 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€130 per groep
Locatie(s)
op school
Aanbieder
Centraal Museum

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.