PO

Museum Makers

Aanbieder: Centraal Museum
Op locatie, digitaal
Groep 3/4/5/6/7/8
75 m
Hele jaar

Wat is de rol van een museum precies? Waarom hebben we musea? En hoe worden tentoonstellingen eigenlijk gemaakt?

In deze interactieve rondleiding worden de leerlingen meegenomen in de rol van het museum. Ze ontdekken de wereld van de ‘museum makers’, van tentoonstellingsmaker tot beveiliger. Hoe komen die wonderlijke tentoonstellingen tot stand? Kun jij het thema van de zaal ontdekken? De leerlingen onderzoeken of ze erachter kunnen komen waar de tentoonstelling over gaat en waarom deze kunstwerken gekozen zijn. Word expert van een museumzaal en vertel hoe jij deze zaal zou inrichten! Het is een interactief onderwijsprogramma waarin de leerlingen verschillende activerende opdrachten uitvoeren.

Het programma ‘Museum Makers’ is gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstellingen van het Centraal Museum. Ondertussen wordt de vaste collectie van het Centraal Museum vernieuwd! Terwijl het gebouw wordt verduurzaamd werken we hard aan onderwijsprogramma’s voor in de nieuwe vaste collectie. Wilt u als docent meedenken met de nieuwe onderwijsprogramma’s, heel graag! Neem dan contact op via rondleidingen@centraalmuseum.nl

Vindt u het museumprogramma ‘Museum Makers’ interessant? Ga dan op school verder met het onderwerp en boek de museumles op school ‘Tentoonstellen doe je zo!Met dit programma kunt u op school dieper ingaan op het thema tentoonstellen en verzamelen. De leerlingen maken kennis met de collectie van het Centraal Museum en ontwerpen zelf een miniatuur tentoonstelling.

Thema

Beroepen/Uitvindingen, Fantasie/Verbeelding, Inspiratie/Kunst

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Communiceren, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerling kan in eigen woorden vertellen wat de rol van een museum is.
  • De leerling oefent in het kijken naar kunstwerken en tentoonstellingen.
  • De leerling leert creatieve en historische verbanden te leggen tussen thema's en museumobjecten.
  • De leerling leert verschillende beroepen in het museum kennen.
  • De leerling kan op creatieve wijze laten zien hoe hij/zij een museumzaal zou inrichten.

Extra informatie

Vanaf 1 september 2020 beperken we PO groepsbezoek in het Centraal Museum tot twee ochtenden en twee middagen in de week.
Hiervoor worden op alle dinsdagen en donderdagen om 11.00 en om 12.30 u de eerste twee tijdsblokken van 10 minuten gereserveerd voor ontvangst van schoolgroepen.
De school dient om 11.00 of 12.30 u aanwezig te zijn. Zo kunnen we voor de reguliere bezoekers, die vanaf 11.20 of 12.50 u binnenkomen, onze rondleiding starten.
1 of 2 gidsen begeleiden de groep op veilige afstand van de volwassenen en houden zich aan de eenrichtingsverkeer routing in het museum.

De maximale groepsgrootte is 15 of 30 leerlingen, onder begeleiding van respectievelijk 2 of 4 begeleiders.
Prijs voor 15 leerlingen €65, voor 30 leerlingen €130.

Extra activiteit

Bij Museum Makers is een aanvullend programma beschikbaar. Dit is samen met de hoofdactiviteit af te nemen.
Ga naar activiteit
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Er is een voorbereidende les beschikbaar waarmee de klas uitleg krijgt over het museumbezoek. Er zit ook een kleine opdracht in verwerkt, het is waardevol als de leerlingen de tijd hebben gehad om deze opdracht uit te voeren. De opdracht kan klassikaal worden gedaan of individueel. Het educatieve materiaal is een downloadbare powerpoint met notities. Door het materiaal in de les te behandelen wordt het museumbezoek een waardevollere beleving.
Ontwikkeld voor
3/4/5/6/7/8
Duur
75 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€130 per groep
Locatie(s)
op locatie, digitaal
Adres locatie(s)
Centraal Museum - Agnietenstraat 1 - 3512 XA Utrecht
Aanbieder
Centraal Museum

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.