PO

Leve(n) de planeten

Op locatie, op school
Groep 5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Bestaat er buitenaards leven? Waar zou leven in het heelal mogelijk kunnen zijn? In Leve(n) de planeten ga je samen op onderzoek uit!

De les begint met een interactieve presentatie. Wat is het verschil tussen sterren en planeten? Waar wonen wij precies in het grote heelal en wat is er nodig om op een planeet te kunnen leven? Welke rol spelen water en temperatuur op een planeet? Is lucht altijd belangrijk? Hoe verschillend zijn de planeten bij onze zon? Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Theorie onder de knie! Tijd om je eigen planeet te ontwerpen! De begeleider stelt daarbij veel vragen zodat de leerlingen reflecteren op hun ideeën. Welke details kun je vanuit de ruimte wel en niet zien? Hoe maak je een goede legenda bij je planeet? Aan het eind presenteren we aan elkaar onze leefbare planeet.

Vast onderdeel van elk lesprogramma van Sonnenborgh is het toetje: kijken door een echte telescoop! Op Sonnenborgh staat een grote telescoop uit 1856 waar beroemd onderzoek mee gedaan is. Op school nemen we een kleine zonne- of sterrentelescoop mee naar de klas. Hoe werkt een telescoop? Hoe speur je er de hemel mee af? Zie jij een Marsmannetje….?

Thema

Het heelal, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren het verschil tussen sterren en planeten.
  • De leerlingen leren waar wij wonen (de aarde hoort bij de zon, de zon hoort bij een sterrenstelsel).
  • De leerlingen denken na over de vraag wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven en ervaren zo een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding.

Extra informatie

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree.

Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden tussen 10:00 en 15:30 uur.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht kan op deze pagina een leerlingboekje en een lesbrief downloaden. Hierin staan tips voor een voorbereidende les over planeten (met een link naar een interactieve digibord-les) en suggesties voor een verwerkingsles (het maken van een planetentouw waarop de afstanden van onze planeten tot de zon zichtbaar zijn).
Ontwikkeld voor
5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 per groep
Locatie(s)
op locatie, op school
Adres locatie(s)
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.