PO
VO

Domkerk

De Domkerk staat in hartje stad, daar waar Utrecht is ontstaan. Hier regeerde de machtige bisschop van Utrecht. Hier tierde de storm die de kerk van zijn toren scheidde. En hier staat nog altijd dit ranke gotische gebouw met z’n hoge gewelven en prachtige lichtinval. Elke dag open voor iedereen.

De Dom van Utrecht is één van de belangrijkste monumenten van Nederland. Dat geldt uiteraard voor de Domtoren, maar ook voor de vroegere gotische kathedraal. Die is nog altijd volop in gebruik: met dagelijkse kerkdiensten, de vrij toegankelijke zaterdagmiddagconcerten en andere muzikale uitvoeringen en natuurlijk als toplocatie voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In 2022 brachten zo’n 323.000 mensen een bezoek aan de Domkerk!

Ook onderwijsgroepen zijn van harte welkom in de Domkerk. Een aantal programma’s vind je op deze website, maar we leveren ook maatwerk. Zelfs online. En we werken samen met bv. Museum Catharijneconvent en de andere Dompleinorganisaties, zodat scholen meerdere groepen tegelijk kunnen laten rouleren tijdens een bezoekdag.

De blik van vrijwel iedereen die binnenkomt worden direct omhoog getrokken. Hoe kregen ze het destijds voor elkaar om zo hoog en elegant te bouwen? Het dwingt nog altijd respect af.

Het Domplein en zeker ook de Dom ademen historie. Toren en kerk staan bovenop de plek waar halverwege de eerste eeuw na Christus het Romeinse fort (castellum) werd gebouwd. Al rond 630 kwam hier een kerkje en de huidige gotische kerk is tussen 1254 en ca. 1525 gebouwd. De Dom was de zetel van de bisschop Utrecht, die in de Middeleeuwen letterlijk in het centrum van de macht stond – zowel religieus als politiek. Vanaf 1580 is de kerk protestant en de sporen van de beeldenstorm zijn vrijwel nergens zo letterlijk te zien als hier. Het interieur bevat ook allerlei elementen die daarna vervaardigd zijn, zoals de enorme glas-in-loodramen uit 1926 en 1936.
Dit monument blijft in beweging, elke tijd voegt weer wat toe, of haalt wat weg. Ook nu.

De dagelijkse openstelling van de Domkerk is mogelijk dankzij de inzet van meer dan 150 vrijwilligers. Ook de rondleiders van de Domkerk doen dit werk vrijwillig, maar vaak vanuit hun professionele achtergrond in onderwijs of culturele sector.

Informatie

Openingstijden
Van 1 november - 31 maart:
ma t/m vr 11:00 - 16:00 uur

In april en oktober:
ma t/m vr 11:00 - 17:00 uur

Van 1 mei - 30 september:
ma t/m vr 10:00 - 17:00 uur

Tussen 12:15-13:00 uur kunnen we geen groepen ontvangen vanwege het middaggebed.
Voor schoolklassen is het (in overleg) mogelijk om voor openingstijd te komen.
Hoofdvestiging
Domplein 22 - 3512 JE Utrecht
Telefoonnummer
030 23 10 403
Toegankelijkheid
Deels rolstoeltoegankelijk, Rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig, Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden
Foto/video credit
Headerfoto: Domkerk Utrecht, Foto 1: Domkerk Utrecht, Foto 2: Domkerk Utrecht, Foto 3: Domkerk Utrecht, Foto 4: Wim van der Ende; Foto 5: Wim van der Ende, Foto 6: Wim van der Ende, Foto 7: Wim van der Ende, Video's: Domkerk Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor