Domtoren

De Domtoren bestaat al 700 jaar! Al die eeuwen is het de trots van de stad Utrecht. Een bezoek aan de hoogste kerktoren van Nederland is dan ook een must voor iedereen die in Utrecht op school zit. Tijdens het klimmen ontdek je welke verhalen er schuil gaan achter de dikke muren, de monumentale ruimtes en de eeuwenoude klokken. En na 465 treden wordt je inspanning beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving.
Midden in Utrecht staat de hoogste kerktoren van Nederland: de Domtoren. Gebouwd in de Middeleeuwen als symbool van de macht van de kerk. Samen met de Domkerk was het een imponerend gebouw en dat zie je nog altijd terug. Tijdens je bezoek ontdek je waarom er eigenlijk zo’n grote kerk en toren werden gebouwd. Je leert over de rol en betekenis van religie, toen en nu. Maar ook over bouwen in de Middeleeuwen. Want hoe konden ze in hemelsnaam zo’n grote toren bouwen zonder de moderne middelen die wij nu hebben?
Maar er is meer. Het verhaal van de Domtoren is nauw verbonden met dat van de stad. Een vernietigende storm in 1674 veranderde Utrecht voorgoed en heeft ook grote impact gehad op de Domtoren en -kerk. En er is geen betere plek dan de top van de Domtoren om te zien hoe Utrecht er nu uitziet en nog altijd verandert.
In de Domtoren is ook van alles te zien. Je bezoekt de 700 jaar oude Michaelskapel, ooit de priveruimte van de Utrechtse bisschop. Je ontdekt hoe er eeuwenlang torenwachters in de toren hebben geleefd en gewoond. Nog hoger kom je oog in oog te staan met 14 monumentale klokken, als deze worden geluid kan de hele stad het horen. Dat geldt ook voor het carillon, het grootste muziekinstrument van Utrecht. Als je geluk hebt kun je het horen spelen. En na het beklimmen van 465 treden wordt je beloond met het mooie uitzicht over de stad en verre omgeving. Bij mooi weer kun je zelfs Amsterdam en Rotterdam aan de horizon zien schitteren.
Aanbod
Voor alle lagen en groepen van het basis- en voortgezet onderwijs hebben we speciale programma’s waarin de leerlingen leren over de Domtoren, de betekenis van het gebouw voor de stad, de rol van religie, en middeleeuwse en hedendaagse bouwtechnieken. Ze leren hoe monumenten je iets vertellen over de stad waar je woont en het verleden dat we delen. De fysieke beleving van het beklimmen van een eeuwenoude kerktoren versterkt dat.
Een bezoek aan de Domtoren gaat altijd onder begeleiding van een van onze deskundige gidsen. Bij sommige programma’s zit een (optionele) voorbereidende en/of verwerkingsles.
Restauratie
De Domtoren staat momenteel van top tot teen in de steigers want er vindt een grote restauratie plaats tot en met 2024. Dat maakt het extra bijzonder om de toren te bezoeken, je ziet van dichtbij hoe de werklieden bezig zijn het monument ook voor toekomstige generaties te bewaren.
Op alle activiteiten van de Domtoren zijn de Algemene Voorwaarden van de Domtoren van toepassing.
Informatie
Ma t/m vr: 09.00 - 17.00 uur
Domplein 21 - 3512 JC Utrecht
030 236 00 22
Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden
Acceptant van de CJP Cultuurkaart.
Bereikbaarheid
Je kunt gebruik maken van de parkeergarage Springweg. Vanaf hier is het ca. 5 minuten lopen.
De Domtoren ligt op ca. 15 minuten loopafstand van Utrecht Centraal. Vanaf Utrecht Centraal kun je meerdere bussen pakken en uitstappen bij halte ‘Janskerkhof’. Vanaf het Janskerkhof is het ca. 2 minuten lopen. Je kunt ook bus 2 pakken en uitstappen bij halte ‘Domplein’. In bus 2 is beperkt zitplaats, houd hier rekening mee.
Afzetlocatie Pouw Vervoer
Halte Janskerkhof - Reis je met Pouw Vervoer? De chauffeur zet de groep af bij Janskerkhof en vanaf daar loop je in 4 minuten naar de locatie.
De Domtoren is uitstekend per fiets of te voet te bereiken. Op het Domplein is voldoende stalruimte (onbewaakt). Voor bewaakte stallingen zijn er mogelijkheden op loopafstand aan de Mariaplaats 2 (U-stal, ca. 3 minuten lopen) en aan het Stadhuisplein 2 (U-stal, ca. 5 minuten lopen).