VO

Domkerk Bezoek op Maat VO

Aanbieder: Domkerk
Op locatie
VMBO, HAVO, VWO 1/2/3/4/5/6
Speciale doelgroep
30 m
Hele jaar

Ben je bezig met de middeleeuwen en machtsverhoudingen tussen de ‘standen’? Heb je behoefte aan ‘historische sensatie’ bij het behandelen van een thema als de Opstand/Beeldenstorm? Heb je een project op school over religie? Zoek je een activiteit bij kunst over architectuur en kunstzinnige aspecten van een historisch interieur? Wil je met leerlingen het debat aangaan over de waarde van overblijfselen uit het verleden voor de toekomst? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de binnenkant van een monument waar leerlingen wel eens langs fietsen?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om een bezoek aan de Domkerk in te passen in je lessen. Het is een geweldige 3D-leeromgeving van formaat!

De Domkerk heeft al vaak bij kunnen dragen aan specifieke vragen vanuit het VO, variërend van thematische rondleidingen tot door  op school voorbereide opdrachten waarmee kleine groepjes leerlingen zelf aan het werk gaan. Denk bijvoorbeeld aan een stadswandeling, waarbij ze ook iets in de kerk komen onderzoeken. Ook de audio-tours van de Domkerk worden regelmatig door schoolklassen ingezet (duur ca. 20 minuten). Stel dus je vraag, dan kijken we wat kan.

Veel VO-scholen combineren een programma in Museum Catharijneconvent met een bezoek aan de Domkerk en een stadswandeling of speurtocht. Denk bijvoorbeeld aan het programma ‘Expeditie Middeleeuwen’ van het Catharijneconvent. Meerdere klassen zijn daarbij tegelijk op pad in een ‘caroussel’ van programmaonderdelen. In de Domkerk doen we altijd ons best om mooi aan te sluiten op wat in de andere programmaonderdelen aan de orde komt. En de leerlingen ‘voelen’ de middeleeuwen zodra ze over de drempel stappen.

CKV / Kunst algemeen
Per 2024 biedt de Domkerk een nieuwe versie van een eerder succesvol een programma in het kader van CKV/Kunst Algemeen aan. Het start vanuit de vaak door toeristen gestelde vraag: ‘Is this the original?’. Leerlingen komen er al snel achter dat elke tijd wel iets heeft toegevoegd aan het gebouw – en dat dat zich in de toekomst ook zal blijven voordoen. Wat vinden zij wel of niet passen? Dit programma sluit af met een eigen ontwerp-opdracht en is apart te boeken via Cultuur & School Utrecht.

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

In overleg is heel wat mogelijk. We denken graag mee met de wensen van de school en doen een voorstel voor een passend bezoek. Afhankelijk van de inhoud spreken we af wat de handigste taakverdeling is tussen docenten van school en onze rondleider(s). Ook de lengte van het bezoek passen we aan de wensen van de school aan, korter of langer dan 30 minuten is mogelijk. Voor maatwerk is op tijd boeken van groot belang, zodat wij ruim de tijd hebben om de activiteit aan te passen (minimaal een maand).

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd

Thema

Architectuur, Burgerschap, Emoties/Gevoel, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Oorlog/Vrede, Politiek/Maatschappij, Religie, Tijd/Geschiedenis, Utrecht

Aansluiting op schoolvakken

Beeldende vakken, Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Geschiedenis, Godsdienst/Levensbeschouwing, Kunst en cultuur, Kunstzinnige oriëntatie, Maatschappijleer / Maatschappijwetenschappen, Muziek, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Mens en maatschappij 36, Mens en maatschappij 37, Mens en maatschappij 38, Mens en maatschappij 40, Mens en maatschappij 43, Kunst en cultuur 50

21e eeuwse vaardigheden

Kritisch denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • De leerling kent de ruimte binnen de muren van dit bekende monument en kan zelf betekenis geven aan deze bijzondere plek. De Domkerk is ook een beetje van haar/hem geworden.
  • De leerlingen heeft gevoel gekregen bij de (historische en monumentale) waarde van de Domkerk.
  • Andere doelen hangen sterk af van het doel van het bezoek.
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Bij deze activiteit is geen lesmateriaal beschikbaar.
Duur
30 minuten
Soort
Project
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag, datum en tijd in overleg en afgestemd op agenda Domkerk.
Prijs
€3.50 per leerling (prijsindicatie)
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Domkerk - Achter de Dom 1 - 3512 JN Utrecht
Aanbieder
Domkerk
Anouk Loman, consulent VO bij Cultuur & School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Anouk Loman
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Domkerk Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.