VO

Domkerk Bezoek op Maat VO

Aanbieder: Domkerk
Op locatie
VMBO, HAVO, VWO 1/2/3/4/5/6
Speciale doelgroep
30 m
Hele jaar

Ben je bezig met de Middeleeuwen en machtsverhoudingen tussen de ‘standen’? Heb je behoefte aan ‘historische sensatie’ bij het behandelen van een thema als de opstand/beeldenstorm? Heb je een project op school over religie? Zoek je een activiteit bij kunst over architectuur en kunstzinnige aspecten van een historisch interieur? Wil je met leerlingen het debat aangaan over de waarde van overblijfselen uit het verleden voor de toekomst? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de binnenkant van een monument waar leerlingen wel eens langs fietsen?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om een bezoek aan de Domkerk in te passen in je lessen. Het is nu eenmaal een 3D-leeromgeving van formaat!

De Domkerk heeft al vaak bij kunnen dragen aan specifieke vragen vanuit het VO, variërend van thematische rondleidingen tot door de schooldocenten voorbereide opdrachten waarmee kleine groepjes leerlingen zelf aan het werk gaan, bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling, waarbij ze ook iets in de kerk komen uitzoeken.

‘Is this the original?’
Eén van de opties is een programma in het kader van CKV/Kunst Algemeen rondom de vraag: ‘Is this the original?’. Die vraag horen wij regelmatig van buitenlandse toeristen. Het lijkt een simpele vraag, maar niet als je er langer over nadenkt: in de Dom is altijd veel veranderd, zoals in alle monumenten die ook gewoon in gebruik zijn. Wat ‘hoort’ hier eigenlijk?
Via opdrachten in de kerk ontdekken leerlingen dat de gotiek van de oude kathedraal nogal ‘vervuild’ is door andere stijlen. Vinden zij die toevoegingen wel of niet thuishoren in de Dom? En stel dat er een flinke zak geld is voor een nieuw kunstwerk in het gebouw: wat zou jij ontwerpen?

Ter voorbereiding kun je in de les aandacht besteden aan stijlen, zoals romaans/gotisch/renaissance/barok/art deco. En bijvoorbeeld kijken naar de ontwikkeling van het Domplein, wat is nog origineel te noemen?
Het materiaal voor dit project ligt niet kant en klaar op de plank, een rondleider zal na afstemming materiaal aanreiken waarmee je de les kunt vormgeven.

Deze activiteit is geschikt voor VMBO gemengd en theoretisch.

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

In overleg is heel wat mogelijk, als we het maar op tijd weten, minimaal een maand van tevoren. Dan denken we met je mee en doen een voorstel voor een passend bezoek. Afhankelijk van de inhoud spreken we af wat de handigste taakverdeling is tussen docenten van school en onze rondleider(s). Ook de lengte van het bezoek passen we aan de wensen van de school aan (hierboven staat minimaal 30 minuten, maar dat is dus flexibel).

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd

Thema

Architectuur, Burgerschap, Emoties/Gevoel, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Politiek/Maatschappij, Religie, Tijd/Geschiedenis, Utrecht (900 jaar)

Aansluiting op schoolvakken

Beeldende vakken, Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Geschiedenis, Godsdienst/Levensbeschouwing, Kunst en cultuur, Kunstzinnige oriëntatie, Maatschappijleer / Maatschappijwetenschappen, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Mens en maatschappij 36, Mens en maatschappij 37, Mens en maatschappij 38, Mens en maatschappij 40, Mens en maatschappij 43, Kunst en cultuur 50

21e eeuwse vaardigheden

Kritisch denken, Probleem oplossen, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • De leerling kent de ruimte binnen de muren van dit bekende monument en kan zelf betekenis geven aan deze bijzondere plek. De Domkerk is ook een beetje van haar/hem geworden.
  • De leerlingen heeft gevoel gekregen bij de (historische en monumentale) waarde van de Domkerk.
  • Andere doelen hangen sterk af van het doel van het bezoek.
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
30 minuten
Soort
Project
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Data en tijden in overleg, afgestemd op agenda Domkerk.
Prijs
€2.50 per leerling
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Domkerk - Achter de Dom 1 - 3512 JN Utrecht
Aanbieder
Domkerk
Ankje Berkhof consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ankje Berkhof
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.