PO
VO

Free-DOM

Binnen stichting Free-DOM heerst de sterke wens om de waarden van de hiphopcultuur, die ons en onze organisatie zelf hebben gevormd, mee te geven aan volgende generaties. Wij gebruiken toffe docenten en leuke dansstijlen om de kids in Utrecht direct te bereiken middels de workshops op school.

Onze educatieve aanpak verschilt sterk van het buitenschoolse cultuuraanbod dat op veel plekken wordt aangeboden. Dat is te herleiden uit de principes waarop onze organisatie gebouwd is, voortvloeiend uit de kernwaarden van de hiphop:

Kennisoverdracht
“Each one, teach one”
De voortdurende uitwisseling tussen makers en beoefenaars, jong en oud, master en student, is fundamenteel om verbonden te blijven met de cultuur en om deze te kunnen blijven voeden.

Diversiteit & Inclusie
“It ain’t where you’re from, it’s where
you’re at.”

In de hiphopcultuur is diversiteit een vanzelfsprekend gegeven, de grenzen tussen kleur, gender en afkomst vervagen. In disciplines als dans, rap en visual arts geven jonge mensen uitdrukking aan hun identiteit, zonder zich daarbij gekaderd te voelen. Het verhaal dat jij vertelt middels de ‘skills’ die je daarvoor kiest te gebruiken.

Gelijkwaardigheid

De Cypher is de cirkel waarbinnen gedeeld, uitgedaagd en uitgewisseld wordt. Het staat voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid, iedereen krijgt zijn of haar plaats en moment. Hiphopcultuur is niet hiërarchisch, wat merkbaar is in deze vorm van overdracht. We zijn allen deel van de ‘hype’ en geven elkaar energie.

Het gaat ons om het meegeven van de culturele context en geschiedenis van de dansvormen, zodat het voor nieuwe beoefenaars makkelijker is om zich te verplaatsen in de bewegingen als taal. De culturele principes van hiphopdansstijlen, die zijn ontstaan in zwarte Amerikaanse communities in de jaren ’80 en ’90, gaan om het creëren van een positieve omgeving in een wereld die veel tegenslagen kent. Door het vormen van een eigen identiteit door dans en muziek vonden de grondleggers van verschillende hiphopdans- en muziekstijlen positieve manieren om zich te uiten. Er werden positieve geluiden
gecreëerd die de negativiteit kon uitdrukken, om deze vervolgens te overwinnen.

Informatie

Hoofdvestiging
Leidseweg 90 - 3531 BG Utrecht
Telefoonnummer
+31 (0)6 82047509
Foto/video credit
Headerfoto en foto 1 t/m 5: Hutspot fotografie

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor