PO
VO

De Programmeerschool

Jouw klas digitaal vaardig maken zonder dat het extra tijd kost? De Programmeerschool heeft een breed aanbod in lessen digitale geletterdheid voor het basisonderwijs, uitgevoerd door gekwalificeerde vakleerkrachten. In onze volledig verzorgde lesdagen maken leerlingen de basiskennis en vaardigheden over digitale technologieën eigen en leren ze écht programmeren. Niet als doel op zich, maar om vraagstukken logisch en gestructureerd aan te pakken.

Wij hebben een uniek aanbod ontwikkeld, aangeboden en uitgevoerd door gespecialiseerde leerkrachten en IT- professionals waarbij de kennis wordt gebundeld tot inspirerende, leerzame programma’s. Daarnaast wordt de creativiteit van de kinderen aangewakkerd door de grafische vormgeving van games en animaties, maar ook bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van websites.

In een wereld die meer en meer digitaliseert, is het belangrijk dat scholen structureel aandacht besteden aan digitale geletterdheid. Tegelijk wordt het binnen de huidige onderwijsontwikkelingen steeds moeilijker om vanuit de scholen zelf een blijvende impact te realiseren. Om met digitale geletterdheid aan de slag te gaan doen veel scholen daarom een beroep op de lesprogramma’s van De Programmeerschool.

De Programmeerschool verzorgt unieke programma’s digitale geletterdheid, met als basis een stevige ondergrond in Computational Thinking gebaseerd op de onderwijsdoelen digitale geletterdheid. Daar waar mediawijsheid en ict-basisvaardigheden vaak nog wel door de leerkracht wordt aangeboden, zien wij dat met name het onderdeel Computational Thinking en programmeren vaak blijft liggen. Ontzettend jammer want juist deze onderdelen kunnen veel meerwaarde in een schoolcarrière bieden. Computational Thinking is namelijk niet alleen goed voor leren programmeren, het heeft ook een zeer positieve werking op o.a. begrijpend lezen en rekenen. Vandaar dat wij hier in ons programma het accent op leggen.

Vanuit een stevige basis in Computational Thinking en Basisvaardigheden ICT gaan wij met de kinderen aan de slag met programmeren middels Scratch. Niet als doel op zich, maar om vraagstukken logisch en gestructureerd aan te pakken en op te lossen. Computational Thinking is een andere manier van denken en dat vinden kinderen in eerste instantie best moeilijk. Maar met de juiste begeleiding komen de leerlingen erachter dat Computational Thinking en programmeren niet zo heel moeilijk is, maar vooral heel leuk en uitdagend. De meeste programma’s worden daarom uitgevoerd door ervaren leerkrachten samen met IT- professionals. Hierdoor is de kennis gebundeld tot inspirerende, leerzame, creatieve en uitdagende programma’s. Uiteraard ontstaat hier meer ruimte voor individuele ondersteuning en differentiatie.

Het programma
Om digitale geletterdheid op gestructureerde wijze aan te bieden hebben wij verschillende modules ontwikkeld voor groep 4 – 8. Met een apart programma voor plus- en topklassen. We doen verschillende activiteiten met en zonder computer, waarmee Computational Thinking concepten worden geïntroduceerd en geoefend. We puzzelen, maken groepsopdrachten, ervaren een Virtual Reality wereld, en programmeren leuke spellen en animaties. Tussendoor werken we met o.a. Blockly, Code.org en Think like a coder om ze bepaalde programmeerconcepten bij te brengen. Daarmee prikkelen we de creativiteit en werken aan probleemoplossend vermogen. Daarnaast besteden wij elke les aan leren programmeren in Scratch, waarbij we beginnen met eenvoudige opdrachten en elke keer nieuwe concepten en ideeën introduceren. De kinderen werken aan verschillende projecten in Scratch: een animatie, een spel en een vrije opdracht. Voor elke opdracht mogen de kinderen zelf bedenken hoe ze de inhoud willen vormgeven.

  • Begeleiding door gekwalificeerde leerkrachten met gespecialiseerde ondersteuning
  • Structurele en voorspelbare vervanging
  • Leerdoelen digitale geletterdheid worden behaald
  • Leerkracht hoeft niet aanwezig te zijn, lesdag wordt volledig overgenomen

Op alle activiteiten van De Programmeerschool zijn de Algemene voorwaarden van De Programmeerschool van toepassing.

Informatie

Hoofdvestiging
Haarzichtlaan 79 - 3451 DP Utrecht
Telefoonnummer
+31 615087454
Foto/video credit
Headerfoto: Leonie Verweij, Foto 1: Leonie Verweij, video: De Programmeerschool & Scratch.mit.edu

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor