PO

ILFU International Literature Festival Utrecht

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. We halen de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht tijdens ons festival en we publiceren iedere dag mooie verhalen op ons platform.

ILFU 2024 vindt plaats van 21 september tot en met 5 oktober. Gedurende twee weken zijn er optredens van grote internationale schrijvers, nieuw talent, programma’s op podia, in de wijken en in de publieke ruimte. Voor lezers, makers en liefhebbers van poëzie, spoken word, de literaire roman, young adult boeken, songteksten, kinderboeken, film en theater.

ILFU wil laten zien dat literatuur ertoe doet. Wie de wereld beter wil begrijpen, kan niet zonder de verbeelding van schrijvers die met hun romans en gedichten ons wereldbeeld doorgronden, aanvullen, corrigeren of totaal op z’n kop zetten. Die literaire cultuur willen we hooghouden, verstevigen en zoveel mogelijk uitbreiden met nieuwe stemmen en perspectieven. Het festival bevat een grote en brede verscheidenheid aan programma’s voor veel verschillende doelgroepen. Ieder jaar is er een groot participatieproject.

Nacht van de Poëzie
ILFU sluit ieder jaar spetterend af met de Nacht van de Poëzie. In 2023 vond de 40ste editie van deze hoogmis van de poëzie plaats. Het evenement is sinds de start in 1980 één van de grootste en langstlopende poëziefestivals van Nederland. Jaarlijks treden circa 20 dichters en 6 entr’actes uit de theater- en muziekwereld op in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Nog altijd is de zaal elk jaar met zo’n tweeduizend bezoekers tot aan de nok toe gevuld. De editie van 2024 vindt plaats op 4 oktober.

Lesbrief
De Nacht van de Poëzie is razend populair onder jongeren vanaf 15 jaar. Ieder jaar bezoekt een aantal VO-scholen uit de regio de Nacht met een groep leerlingen. Samen met dichter Maud Vanhauwaert ontwikkelde ILFU een lesbrief  die zich richt op het leren luisteren naar en ontdekken van poëzie. Aan de hand van een selectie van mooie en opvallende filmpjes van optredens op de Nacht van de Poëzie biedt de lesbrief handvatten om met de klas op een ongedwongen manier te praten over poëzie.

Kindernacht van de poëzie in de kinderboekenweek
Op de dag vóór de grote Nacht van de Poëzie, midden in de Kinderboekenweek, is er de KinderNacht van de Poëzie in de theaterzaal van de bibliotheek Neude. Tijdens de KinderNacht luisteren kinderen naar gedichten rond het thema van de Kinderboekenweek 2024: Lekker Eigenwijs! Naast voordrachten van de beste jeugddichters is er een leuke muzikale act. Ook treden enkele kinderen op met een eigen gedicht. De Kindernacht er ook voor basisscholen uit Utrecht, mét een speciale lesbrief.

Informatie

Hoofdvestiging
Achter de Dom 14 - 3512 JP Utrecht
Telefoonnummer
030 231 83 76
Toegankelijkheid
Rolstoeltoegankelijk
CJP Cultuurkaart
Acceptant van de CJP Cultuurkaart.
Algemene Voorwaarden
Op alle activiteiten van ILFU International Literature Festival Utrecht zijn de Algemene Voorwaarden van ILFU International Literature Festival Utrecht van toepassing
Foto/video credit
Michael Kooren

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.