PRO VO

Design Thinking in de DENKfabriek VO

Aanbieder: Kopa - PIONIER!
Op school
120 m
Hele jaar

Design Thinking past erg goed bij onderzoekend en ontwerpend leren. PIONIER! maakte een toolbox die de methodiek van Design Thinking heeft vertaald voor het onderwijs. De fasen van Design Thinking zijn ruimten geworden in de DENKfabriek. Leer werken met de toolbox DENKfabriek van PIONIER!

Te weinig ruimte voor alle scooters voor en na schooltijd?
Teveel afval dat niet gesorteerd wordt?

In de DENKfabriek lossen leerlingen allerlei problemen op, als ontwerpers. Na ontwerpsessies in de DENKfabriek zijn nieuwe, frisse oplossingen bedacht, getest en gepresenteerd.

Voor het onderwijs vertaalden we Design Thinking en de fasen van deze methodiek naar de DENKfabriek. Elke ruimte in de fabriek staat voor een fase in het proces. Bij iedere ruimte horen andere opdrachten die in groepen van 2 tot 5 leerlingen uitgevoerd worden. Bij het werken in de DENKfabriek komen veel talenten tot zijn recht, elke fase vraagt om andere competenties. Zo leren kinderen in groepen gebruik maken van elkaars talenten.

De werkvormen zijn geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Je kiest zelf hoelang je in de DENKfabriek blijft. Maak je er een project in losse lessen van of kom je een hele dag ontwerp-denken in de DENKfabriek?

Maak samen met de kunstenaars van PIONIER! een design-studio van je klas en los problemen op voor de school, de wijk of de stad!

Thema

Beroepen/Loopbaanoriëntatie, Beroepen/Uitvindingen, Burgerschap, Diversiteit/Inclusiviteit, Duurzaamheid, Duurzaamheid/Klimaat, Emoties/Gevoel, Fantasie/Verbeelding, Politiek/Maatschappij, Techniek/Wetenschap, Tijd/Geschiedenis, Verkeer/Transport

Didactisch kader

De DENKfabriek is een toolbox met werkvormen die je zelf kan gebruiken in de klas. Tijdens deze training leer je werken met de methodiek.
Design Thinking is een ontwerpmethodiek om tot een praktische en creatieve oplossing te komen voor een probleem. Je ontwerpt een stap vooruit, je wil verbeteren ten opzichte van wat er al is. Tegelijkertijd besef je dat ontwerpen een iteratief proces is, dat betekent dat je de fases van Design Thinking telkens opnieuw kan doorlopen.

21e eeuwse vaardigheden

Computational thinking, Creatief denken, ICT - basisvaardigheden, Informatie vaardigheden, Kritisch denken, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Design Thinking met kinderen
  • Ontwerpprocessen begeleiden
  • Een creatief project opzetten rondom verschillende thema's

Extra informatie

Je kunt ook een kunstenaar van PIONIER! inzetten om de workshops in de klas te verzorgen.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Toolbox en website DENKfabriek
Duur
120 minuten
Soort
Co-teaching, Deskundigheidsbevordering, Teamtraining
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag tussen 08.30-17.00 uur
Prijs
€475 per groep (prijsindicatie)
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
Kopa - PIONIER!
Foto/video credit
Fotocredits: Kopa

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.