PO

Ontdekkingstocht DOMunder

Aanbieder: DOMunder
Op locatie
Groep 6/7/8
75 m
Hele jaar

De ontdekkingstocht DOMunder bestaat uit 3 onderdelen:

1 | Oriëntatie op het Domplein (20 minuten)
De leerlingen lopen met een kruiwagen vol kaarten van het Domplein vanaf de zuidkant van het Romeinse castellum (Korte Nieuwstraat) naar de noordkant van het fort (Domstraat). Wat komen ze onderweg tegen?

2 | Aanraakbare geschiedenis (20 minuten)
In de middeleeuwse kelders van Domplein 4 ontdekken de leerlingen dat het Domplein sinds de Romeinen 5 meter is ‘gegroeid’. Ook mogen ze een stuk Romeinse muur uit het jaar 200 aanraken. En waarom zijn de Romeinse stenen zo licht? Hier wordt ook een film gekeken: 2000 jaar Utrecht in 10 minuten.

3 | Ontdekken (20 minuten)
In de opgraving onder het Domplein gaan de leerlingen in het donker met een slimme zaklamp op zoek naar de archeologische resten en spannende verhalen van 2000 jaar Utrecht. Op een gegeven moment gaat het stormen…

Een groep van max. 30 leerlingen start gezamenlijk en wordt daarna in twee groepen opgesplitst. De tour verloopt als roulatieprogramma waarbij iedere groep op een andere plek bij DOMunder begint, na 20 minuten doorgaat naar de volgende plek en aan het einde de hele tour heeft doorlopen.

Thema

Architectuur, Onderzoek/Avontuur, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 47, Oriëntatie op jezelf en de wereld 49, Oriëntatie op jezelf en de wereld 50, Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Informatie vaardigheden, Mediawijsheid, Communiceren, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Ontdek 2000 jaar Utrecht onder het Domplein, de oorsprong en geboorteplek van de stad.
  • Verbinding met de eigen leefomgeving.

Extra informatie

Schoolrondleidingen zijn op woensdag om 10:00 uur.
Op aanvraag ook andere dagen en tijden beschikbaar.
Voor een groep tot 15 leerlingen is de prijs € 100

Het was het leukst om echt "under-dom" te gaan met de zaklampen. En dat filmpje was cool en zag er echt heel realistisch uit. Het was gewoon heel leuk.
Leerling
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Het educatieve materiaal is voorbereidend lesmateriaal: een YouTube playlist met daarin onder andere een clip over 2000 jaar Domplein, verdeeld in de 5 fasen van het Domplein bij een bezoek aan DOMunder aan bod komen. Daarnaast het DOMunder Magazine met verhalen en informatie over de geschiedenis van het Domplein en Utrecht.
Ontwikkeld voor
6/7/8
Duur
75 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€200 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
DOMunder - Domplein 4 - 3512 JC Utrecht
Aanbieder
DOMunder

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.