PO

Logeren in een echt kasteel – Groep 3/4

Aanbieder: Kasteel de Haar
Op locatie
Groep 3/4
90 m
Hele jaar

Kasteel de Haar is het grootste en deftigste kasteel van Nederland. Bij het kasteel horen natuurlijk een baron en barones die elk jaar hun familie, vrienden en kennissen uitnodigden om een maand te komen logeren op het kasteel. De barones nodigt de kinderen uit om te komen kijken hoe een deftig logeerpartijtje op een kasteel eruit ziet.

In het programma gaan de kinderen samen met de gids door de belangrijkste ruimtes van het kasteel. In deze ruimtes leren de kinderen hoe de gasten ontvangen werden, hoe je op een deftige manier de tafel dekte en hoe je danste op het gemaskerde bal. Kortom: hoe het eraan toe ging op het kasteel wanneer de baron en barones met hun gasten logeerden. Daarnaast moet de koffer van een van de gasten uitgepakt worden, de kinderen mogen daarmee helpen!

Thema

Familie, Feesten/Vieringen, Reizen/Vakantie, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 2, Oriëntatie op jezelf en de wereld 47, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Na afloop aan het bezoek bij Kasteel de Haar, hebben de leerlingen kennis gemaakt met een andere wooncultuur dan hen eigen is.
  • Na afloop aan het bezoek bij Kasteel de Haar, hebben de leerlingen geleerd om te reflecteren op hun eigen manier van leven in vergelijking met het leven van de bewoners op het kasteel. Daarbij hebben de leerlingen ontdekt hoe men 100 jaar geleden leefde.
  • Na afloop aan het bezoek bij Kasteel de Haar, hebben de leerlingen geleerd om tijdens de interactieve activiteiten, in groepsverband samen dingen op te lossen en samen te werken.

Extra informatie

Per 10 leerlingen, 1 begeleider gewenst.

Helaas is Kasteel de Haar erg slecht bereikbaar per OV. We raden aan om met een gehuurde bus of met auto's te komen.

Beschikbare dagen ma t/m vr.
Starttijden: tussen 09:30 uur en 11:00 uur.

Héérlijk in het najaarszonnetje gewandeld in de kasteeltuin en het kasteel bezocht. Prachtig. Voor herhaling vatbaar. Ook erg leuk met kleine kinderen.
Anja V
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht bekijkt als voorbereiding samen met de klas het filmpje 'Logeren in een echt kasteel - Groep3/4'. Mocht de leerkracht liever geen filmpje willen kijken als voorbereiding, dan kan de brief van de barones worden voorgelezen in de klas. In dit filmpje en in de brief nodigt de barones de kinderen uit om het kasteel te bezoeken en om het personeel te leren tafeldekken. Daarnaast wordt de logeerkoffer van Graaf Jan Huygens door de gids, samen met de leerlingen, uitgepakt in alle zalen van het kasteel. De leerkracht is vrij om hiernaast een eigen creatieve voorbereiding te bedenken.
Ontwikkeld voor
3/4
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€160 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Kasteel de Haar - Kasteellaan 1 - 3455 RM Utrecht
Aanbieder
Kasteel de Haar

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.