PO
VO

Volksbuurtmuseum

In het Volksbuurtmuseum leer je hoe het gewone volk 100 jaar geleden leefde. Kom met je klas op bezoek en ontdek de verhalen, geuren, gebruiken en voorwerpen van de volksbuurt. Tijdens een interactief bezoek ervaren leerlingen zelf wat armoede en slechte woonomstandigheden zijn en hoe deze het alledaagse leven bepalen. Middels inlevingsvermogen en reflectie begrijpen kinderen de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu. 

Tot het begin van de 20ste eeuw leefde het grootste deel van de Nederlandse bevolking in beschaafde armoede. In het Volksbuurtmuseum kom je in contact met de geschiedenis van het dagelijks leven van het gewone volk en zie je hoe mensen in de 19e en 20e eeuw leefden in een volksbuurt.

Aan de hand van de twee fictieve volkskinderen Joop en Jopie komen leerlingen in aanraking met voorwerpen en verhalen uit de oude volksbuurt Wijk C. Zo kom je in De Steeg in een stukje volksbuurt terecht en zie je in wat voor soort huizen de mensen woonden. Bij de maquette kun je zien hoe Wijk C er vroeger uitzag en ruik je de geuren die daarbij horen. Tijdens een bezoek aan het museum gaan leerlingen ook aan de slag met de was zoals dat vroeger (zonder machine) op maandag gebeurde.

In onze educatieprogramma’s ligt de nadruk op verbazen, inleven en vergelijken van het leven van vroeger en nu. Kinderen raken diep onder de indruk van wat ze zien en horen in het museum.

Het leukste aan het museum is de afwisseling tussen verbazing en herkenning. Bezoekers staan verstelt van de beperkte afmetingen van het huisje in de steeg en de vieze woonomstandigheden. Maar kinderen en de volwassen begeleiders herkennen ook voorwerpen die ze (vroeger) gebruikt hebben. Dankzij een bezoek aan het Volksbuurtmuseum kun je je een voorstelling maken van het leven rond het jaar 1900.

Van september 2023 tot december 2023 is het museum gesloten ivm een herinrichting van onze presentatie. Vanaf 2024 zijn er nieuwe educatieve programma’s voor PO en VO. Neem alvast contact met ons op als je meer wilt weten.

Op alle activiteiten van het Volksbuurtmuseum zijn de Algemene Voorwaarden van het Volksbuurtmuseum van toepassing.

Informatie

Openingstijden
Wij ontvangen schoolgroepen in de regel op maandag en woensdag tussen 9:30-10:45 uur en 11:15-12:30 uur
Voor reguliere bezoekers zijn wij geopend van di t/m vr: 11.00 - 17.00 uur

Van september 2023 tot december 2023 is het museum gesloten ivm een herinrichting van onze presentatie. Vanaf 2024 zijn er nieuwe educatieve programma's voor PO en VO. Neem alvast contact met ons op als je meer wilt weten.
Hoofdvestiging
Waterstraat 27 - 29 - 3511 BW Utrecht
Telefoonnummer
030 23 18 292
Toegankelijkheid
Lift aanwezig, Deels rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig, Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden
Foto/video credit
Headerfoto: [Nol van Dongen], Foto 1: [Nol van Dongen], Foto 2: [Nol van Dongen], Foto 3: [Nol van Dongen], Foto 4: [Nol van Dongen]. Foto 5: [Nol van Dongen]

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor