PO
VO

Volksbuurtmuseum

In het Volksbuurtmuseum leer je hoe het gewone volk 100 jaar geleden leefde. Kom met je klas op bezoek en ontdek de verhalen, geuren, gebruiken en voorwerpen van de volksbuurt. Tijdens een interactief bezoek ervaren leerlingen zelf wat armoede en slechte woonomstandigheden zijn en hoe deze het alledaagse leven bepalen. Middels inlevingsvermogen en reflectie begrijpen kinderen de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu. 

De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.

Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote gezinnen in kleine krotwoningen. De bewoners leefden vooral buiten. Iedereen moest keihard werken voor een paar centen en er was veel armoede. Maar er was ook veel saamhorigheid en solidariteit.

Hoewel Wijk C als enige wijk in Utrecht nu nog met een letter wordt aangeduid, is de wijk inmiddels erg veranderd. Nog steeds leven we dicht op elkaar en er liggen ook nu allerlei uitdagingen in het samenleven. In het museum vertellen inwoners van Utrecht hoe zij aankijken tegen thema’s die in de volksbuurt spelen en nog steeds actueel zijn.
De volksbuurt van 100 jaar geleden bestaat niet meer, maar het heeft op deze plek wél het Volksbuurtmuseum opgeleverd.

In onze educatieprogramma’s ligt de nadruk op verbazen, inleven en vergelijken van het leven van vroeger en nu. Kinderen raken diep onder de indruk van wat ze zien, doen, ruiken en horen in het museum.

Het leukste aan het museum is de afwisseling tussen verbazing en herkenning. Leerlingen staan verstelt van de beperkte afmetingen van de woning en de vieze leefomstandigheden. Maar kinderen en de volwassen begeleiders herkennen ook huiselijke voorwerpen die ze (vroeger) gebruikt hebben. Dankzij een bezoek aan het Volksbuurtmuseum kun je je een voorstelling maken van het leven rond het jaar 1920.

Informatie

Openingstijden
Wij ontvangen schoolgroepen in de regel op maandag tussen 9:30-10:45 uur en 11:15-12:30 uur en op woensdag tussen 11.15 en 12.30 uur.
Voor reguliere bezoekers zijn wij geopend van di t/m vr: 11.00 - 17.00 uur
Hoofdvestiging
Waterstraat 27 - 29 - 3511 BW Utrecht
Telefoonnummer
030 23 18 292
Toegankelijkheid
Lift aanwezig, Deels rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig, Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden
Algemene Voorwaarden
Op alle activiteiten van Volksbuurtmuseum zijn de Algemene Voorwaarden van Volksbuurtmuseum van toepassing
Foto/video credit
Headerfoto: [nvt,] Foto 1: [Nol van Dongen], Foto 2: [Nol van Dongen], Foto 3: [Nol van Dongen], Foto 4: [Nol van Dongen]. Foto 5: [Nol van Dongen]

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.