Volksbuurtmuseum

Hoe leefde het gewone volk zo’n 100 jaar geleden? Wat voor kleding droegen ze? Waar waren de WC’s? Hoe kreeg men heet water? Aan de hand van de twee fictieve volkskinderen Joop en Jopie komen leerlingen in aanraking met voorwerpen en verhalen uit de oude volksbuurt wijk C.

Eind 19e en begin 20e eeuw leefde het grootste deel van de Nederlandse bevolking in beschaafde armoede. In het Nederlands Volksbuurtmuseum kom je in contact met de geschiedenis van het dagelijks leven van het gewone volk, en zie je hoe mensen in de 19e en 20e eeuw leefden in een volksbuurt.

In ons prachtige pand in de oude volksbuurt Wijk C laat het Nederlands Volksbuurtmuseum, aan de hand van verschillende tentoonstellingen, zien hoe het leven in deze wijk eruit zag. Zo kom je in ‘De Steeg’ terecht in een stukje volksbuurt en zie je in wat voor soort huizen de mensen woonden. De maquette laat zien hoe de wijk er vroeger uitzag en wat voor geuren je op straat tegenkwam. Tijdens een bezoek aan het museum zullen leerlingen ook aan de slag gaan met de was zoals dat vroeger (zonder machine) op maandag gebeurde. De nadruk van onze educatieve programma’s ligt op het vergelijken van leven toen met het leven nu. Stel je eens voor een tijd zonder smartphones, computers of tv’s!

Het leukste in ons museum is de herkenning; opa’s en oma’s komen dingen tegen die ze vroeger ook gebruikt hebben en delen hun verhalen met kinderen en kleinkinderen. Daarnaast spreekt het voor jongere mensen tot de verbeelding, door te zien hoe dingen gebruikt werden kunnen ze zich een voorstelling maken van het leven rond het jaar 1900.

Informatie

Openingstijden
Di t/m vr: 11.00 - 17.00 uur
Hoofdvestiging
Waterstraat 27 - 29 - 3511 BW Utrecht
Telefoonnummer
030 23 18 292
Toegankelijkheid
Lift aanwezig, Deels rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig, Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.