PO

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een verrassende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. In het levensechte station, het theater, tussen de gigantische treinen en de spannende attracties staat educatie door middel van vermaak centraal.

Ontdek het verhaal achter 175 jaar spoorwegen in Nederland. In het Maliebaanstation uit 1874 zie je hoe een station er vroeger uitzag. Hier is zelfs een Koninklijke Wachtkamer te vinden waar de koninklijke trein staat te wachten op iemand met blauw bloed. Stap in en ga op reis langs de hoogtepunten van de spoorweggeschiedenis. In de Grote Ontdekking reis je terug naar Engeland in 1839 ten tijde van de ontwerper van de eerste stoomtrein. Neem in Droomreizen een kijkje bij de luxe treinreizen van de Oriënt-Express en maak in Stalen Monsters een adembenemende rit langs sissende, fluitende en dreunende stalen monsters en de werklui van het spoor.  Wil je zelf aan de slag? Bestuur dan in De Vuurproef je eigen trein! Maar denk eraan dat samenwerken belangrijk is, anders kom je niet vooruit. En wil je alles leren over hoe de trein werkt, ga dan proefjes doen in Techlab. Al onderzoekend kom je er achter hoe de techniek achter een trein precies zit en hoe het kan dat die enorme gevaartes in beweging komen.

De treinen in het echt zien? Dat kan natuurlijk ook! Onze grote hal staat vol met alle vormen en kleuren van locomotieven en rijtuigen die Nederland door de jaren heen doorkruist hebben. Zelfs in het klein kun je ze bewonderen in ons Modellenmagazijn. En als je zin hebt om buiten van het zonnetje te genieten, struin dan over het Werkterrein waar de werklui van het spoor uitleggen hoe zwaar hun beroep vroeger was of ga even helemaal los in de speeltuin. In elk hoekje van het museum kun je een verhaal over de spoorwegen tegenkomen en in alle verhalen staat één ding centraal, educatie door middel van vermaak.

Op alle activiteiten van het Spoorwegmuseum zijn de Algemene Voorwaarden van het Spoorwegmuseum van toepassing.

Informatie

Openingstijden
Di t/m vr: 10:00 tot 17:00 uur
Hoofdvestiging
Maliebaanstation 16 - 3581 XW Utrecht
Telefoonnummer
030 23 06 206
Toegankelijkheid
Lift aanwezig, Deels rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig, Toegankelijk voor slechtzienden, Toegankelijk voor slechthorenden
Foto/video credit
Beeldmateriaal gemaakt door en in beheer van Het Spoorwegmuseum

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor