PO

Hoe werkt een trein?

Aanbieder: Spoorwegmuseum
Op locatie
Groep 3/4/5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Hoe groot zijn de wielen van een trein? Hoe glad is een rails, hoe krijgt een elektrische trein stroom en hoe sterk is een stoomlocomotief? In de museumles Hoe werkt een trein? kunnen leerlingen zelf de antwoorden op deze en andere vragen ontdekken.

De leerlingen worden door een museumdocent ontvangen en bekijken met elkaar welke collectiestukken verstopt zitten in de geheime koffer. Wat is dat zware metalen ding eigenlijk en waarvoor zouden die enorme spijkers gebruikt zijn? Één voor één halen ze de voorwerpen tevoorschijn en bespreken ze met elkaar wat het zou kunnen zijn en wat het met de trein te maken heeft.

Hierna gaan de kinderen in groepjes aan de slag met het opdrachtenboekje Hoe werkt een trein?. Door te zoeken, kijken, voelen, meten en tellen leren ze van alles over treintechniek. Ze speuren door de grote hal vol levensechte treinen naar de verschillen tussen stoomlocomotieven en elektrische treinstellen, ze vergelijken zichzelf met de enorme stalen wielen van de treinen en tellen met stappen hoe groot de treinen zijn. De opdrachten eindigen in Techlab, waar de leerlingen op een speelse en interactieve manier meer leren over de techniek achter de trein. Dit is het moment om zelf proefjes te doen! Zelf te voelen welke wielen het zwaarste rijden, zelf voelen welke vorm de meeste wind vangt en zelf stroom opwekken. Als alle opdrachten gedaan zijn dan sluiten we de reis af met een rit in Stalen Monsters of De Vuurproef. 

De museumdocenten passen hun verhaal steeds aan, passend bij de leeftijdscategorie en voorkennis van de groep.

Groep 7 en 8 maakt kennis met alle thema’s van Techlab; wielen, rails, tractie, koppelingen, remmen en de toekomsttrein. Door middel van een proefje of demonstratie wordt één van deze thema’s uitgelicht. Want hoe kan het eigenlijk dat een duif ongedeerd op de bovenleiding kan zitten en wat is nu de dodemansknop?  Hierna gaan de leerlingen in groepjes aan de slag in Techlab. Door het maken van de opdrachten en het doen van proefjes worden de leerlingen gestimuleerd om na te denken over de techniek achter een trein.  Als alle opdrachten gedaan zijn dan kunnen de kinderen een eigen virtuele trein bouwen of hun kennis testen bij het eindexamen. Uiteraard mogen ook hier de echte durfals de les afsluiten in De Vuurproef.

Maatwerk
Neem contact op met het museum bij speciale wensen. Samen bekijken we de mogelijkheden en passen we het programma zo aan dat het zoveel mogelijk aan alle wensen voldoet.

Thema

Beroepen/Uitvindingen, Techniek, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 44, Oriëntatie op jezelf en de wereld 45

21e eeuwse vaardigheden

Probleem oplossen, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • Leerlingen leren in de basis hoe een trein werkt
  • Leerlingen maken kennis met verschillende aspecten van de techniek rondom een trein zoals wielen, remmen, tractie, rails en koppelingen.
  • Leerlingen experimenteren zelf met enkele technische principes en worden uitgedaagd om vragen te stellen en na te denken over hoe een trein werkt en hoe zich dat door de jaren heen ontwikkeld heeft.

Extra informatie

Dinsdag - vanaf 10 uur op elke gewenste tijd
Woensdag - vanaf 10 uur op elke gewenste tijd
Donderdag - vanaf 10 uur op elke gewenste tijd
Vrijdag - vanaf 10 uur op elke gewenste tijd

We hadden graag nog meer tijd in Techlab doorgebracht, de opdrachten hier waren wel degelijk en leuk voor kinderen.
Het kort bekijken van de treinen met het opdrachtenboekje was precies lang genoeg en ook leuk.
groep 5 docent uit Noord-Brabant
Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Speciaal voor Techlab heeft het museum een educatieve website gemaakt om in de klas te gebruiken. De website staat boordevol informatie, lesideeën, proefjes, quizzen en filmpjes over treintechniek om samen met de kinderen in de klas te doen. Deze website is perfect geschikt als voorbereiding of verwerking van de museumles 'Hoe werkt een trein?'.

Tijdens het museumbezoek krijgen de leerlingen een werkboekje dat ze meeneemt door de wereld van treinen en ze gaan aan de slag met de proefjes in Techlab. Het werkmateriaal bestaat uit tekst en beeld in het boekje en uit fysieke 3-D materialen in Techlab zelf.
Ontwikkeld voor
3/4/5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€6.50 per leerling
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Spoorwegmuseum - Maliebaanstation 16 - 3581 XW Utrecht
Aanbieder
Spoorwegmuseum

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.