VO
Nieuws

Subsidies voor cultuuronderwijs in het VO, welke zijn er?

Cultuur & School Utrecht
20 augustus 2024
Subsidies voor cultuuronderwijs
Laat als eerste een reactie achter

Elk jaar is het weer een puzzel bij het opstellen van het cultuur- of activiteitenplan. Hoe krijg je een rijk en gevarieerd cultuurprogramma voor de leerlingen en leraren binnen het budget dat er is? En hoeveel budget voor cultuuronderwijs in het voortgezet onderwijs is er eigenlijk? We zetten in dit artikel de mogelijkheden op een rij.

Cultuur voor Ieder kind

Alle scholen (PO en VO) in de stad Utrecht kunnen gebruik maken van de gemeentelijke subsidieregeling Cultuur voor Ieder Kind. Deze  wordt per kalenderjaar verstrekt en dient uiterlijk 1 oktober voorafgaand aan het kalenderjaar waarvoor de subsidie is, door het schoolbestuur te worden aangevraagd. Schoolbesturen worden hierover geïnformeerd door de gemeente.

Voor kalenderjaar 2025 kan er voor de subsidie uitgegaan worden van €33,13 per leerling voor cultuuronderwijs (activiteiten en expertise). Vaak komt er voor scholen die deze subsidie hebben aangevraagd een indexering op het bedrag (i.v.m. prijsstijgingen), maar deze is nog niet bekend.

Voor kalenderjaar 2024 is per leerling €33,13 (inclusief indexering) beschikbaar voor cultuuronderwijs. Je maakt hiervoor een activiteitenplan en begroting voor het volgende kalenderjaar. Het schoolbestuur verdeelt het geld over de scholen.

Op de website van Gemeente Utrecht is de subsidieregeling Cultuur voor Ieder Kind te vinden onder Verminderen van taal- en onderwijsachterstanden. Kijk hier voor meer informatie over het aanvragen en hier voor de nadere regel onderwijs. Voor specifieke vragen over de voorwaarden, of de aanvraag zelf kun je contact opnemen met de gemeente. Cultuur & School Utrecht kan meedenken over de inhoud van het activiteiten.

CJP-Cultuurkaart

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen met de CJP-Cultuurkaart betalen voor activiteiten bij culturele organisaties. Investeer je als school €11 per leerling aan de Cultuurkaart, dan voegt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hier €5,50 aan toe. Per leerling heb je dan een budget van €16,50 om deelname aan culturele activiteiten mee te financieren. De CJP Cultuurkaart voor de leerlingen is hierbij gratis. Ook neem je als school deel aan de herverdeling in januari, waarbij het Ministerie van OCW het niet geclaimde bedrag herverdeelt. Bekijk hier de activiteiten van onze culturele partners die met de CJP-Cultuurkaart zijn te betalen. Verder kun je tegen een gereduceerd tarief van €2 per leerling gebruik maken van het Cultuurkaart-dossier. Hierin kunnen de leerlingen hun portfolio bijhouden en docenten de opdrachten en leerlijnen. Het dossier is ook handig als reflectietool.

Cultuurkaart-budget is een kalenderjaar geldig. Het budget van 2024 kan gebruikt worden t/m 31 december 2024. Tussen september en eind januari 2025 kunnen scholen voor leerlingen CJP-Cultuurkaarten aanvragen voor 2025. Doe je dit vóór 31 oktober, dan krijg je naast de leerling-CJP-passen óók 30 gratis docentenpassen! Lees meer en bestel Cultuurkaart-budget voor 2025.

TIP: onder de scholen waarvan 50% van de leerlingen hun Cultuurkaart activeert vóór 31 maart verloot CJP €1000 extra cultuurbudget.
TIP 2: op 17 september 2024 organiseren we een online uurtje CJP waarin we je bijpraten over alles omtrent de CJP Cultuurkaart bij jou op school.

Cultuureducatie met Kwaliteit

CmK is de afkorting voor Cultuureducatie met Kwaliteit. In dit programma, dat wordt gesubsidieerd vanuit het rijk en de gemeente, werken culturele instellingen en scholen intensief samen om de kwaliteit van cultuureducatie duurzaam te versterken. Samen richten zij zich op het ontplooien en verankeren van cultuureducatie in het onderwijs en op het vergroten van kansengelijkheid. In de stad Utrecht is het CmK-project gestart in 2013 en heet het Creatief Vermogen Utrecht (CVU). Voor de beleidsperiode 2025-2028 (CmK4) is Cultuur & School Utrecht penvoerder & projectleider van CVU. Neem voor meer informatie contact op via consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Particuliere en overheidsfondsen

Verschillende particuliere en overheidsfondsen verlenen subsidies voor activiteiten of projecten op het gebied van cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Kijk hier voor meer informatie over deze en andere landelijke subsidies voor cultuuronderwijs voor het VO.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om lid te worden van een sportvereniging, kunstencentrum of bijvoorbeeld muziekschool. Ken je een leerling die graag op muziekles of dansles wil? Maar kan de leerling de lessen of de contributie niet betalen? Het Jeugdfonds helpt hierbij. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Hier is een intermediair voor nodig. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, schuldhulpverlener, buurtcoach of een maatschappelijk werker.

Deskundigheidsbevordering

Een leraar heeft volgens de CAO per schooljaar recht op €600 voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Dit geld kan dus ook collectief ingezet worden om (een deel van) het team verder te scholen in hun deskundigheid rondom cultuuronderwijs. Wil je als cultuurcoördinator iets organiseren met een externe deskundige? Dat kan vanuit de subsidie Cultuur voor Ieder Kind worden bekostigd, maar ook vanuit het schoolbudget. Bekijk hier de trainingen en workshops die worden aangeboden door onze culturele partners.

Middelen aanpak werkdruk

Het kabinet stelt structureel geld beschikbaar om de werkdruk binnen het voortgezet onderwijs te verminderen. Dit kunnen scholen inzetten zodat de docenten wezenlijk verschil in de klas merken. De helft van het bedrag is individueel te besteden, de andere helft collectief op school. De werknemers zijn hierbij gezamenlijk aan zet en gaan met elkaar in overleg over het nemen van maatregelen om de werkdruk te verminderen. Jaarlijks moet bestedingsplan door de pmr (met meerderheidssteun van het personeel) worden goedgekeurd. Een (ondersteunende) kunstvakleerkracht of cultuurcoördinator zou uit deze gelden betaald kunnen worden, maar ook een (culturele) training of teamprofessionaliseringsactiviteit. Lees hier en hier meer over de besteding van deze middelen.

Ouderbijdrage

De school kan er voor kiezen om (een deel van) de ouderbijdrage in te zetten voor culturele activiteiten of het vervoer naar activiteiten buiten school.

Sponsoring

Bij sponsoring geeft een sponsor goederen, geld of diensten aan een school in ruil voor een tegenprestatie. Als tegenprestatie vermeldt de school bijvoorbeeld de naam van de sponsor in de schoolkrant of nieuwsbrief. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring maar van een schenking. Voor sponsoring in het onderwijs gelden wettelijke voorwaarden. Hiertoe heeft het ministerie van OCW een convenant opgesteld, waarin staat dat scholen zorgvuldig met sponsoring dienen om te gaan en een verantwoord sponsorbeleid moeten formuleren. Ga je op zoek naar sponsors, begin dan dichtbij en benader vooral bedrijven die de school, medewerkers, team of ouders kennen. Zij voelen zich eerder betrokken en zijn eerder bereid om tot sponsoring over te gaan. De gedragsregels staan in het convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring.

Crowdfunding

Het is ook mogelijk om crowdfunding in te zetten om geld voor cultuureducatie binnen te halen. Bij crowdfunding zorg je voor veel bekendheid van jouw plannen en probeer je zo mensen erbij te betrekken. Je vraagt hen of zij geld willen investeren in jouw plannen. Je kunt hier bepaalde diensten voor teruggeven, zoals vrijkaarten of een product. Er zijn verschillende platforms die je kunt gebruiken voor crowdfunding, Voordekunst is een bekende.

Wat kost een culturele activiteit ongeveer?

Op onze website kun je zoeken op culturele activiteiten die passen bij jouw leerlingen. Hierbij staan ook de prijzen vermeld. Cultuur & School Utrecht is een stichting zonder winstoogmerk en verdienmodel. Wij rekenen geen kosten voor onze dienstverlening en berekenen de tarieven voor activiteiten van cultuuraanbieders en busritten van vervoerders één op één door aan scholen. De verschillende vervoerstarieven vind je op deze pagina onder het kopje Vervoer.

Podiumbezoeken op locatie (theatervoorstellingen of concerten) kennen in principe een vast tarief per leerling van €8. Begeleiders bij activiteiten op locatie (een museum- of podiumbezoek) betalen geen entreekosten.

Updates, advies en informatie

Op ons Kennisplatform vind je al het nieuws over regelingen en subsidies. Als je je abonneert op onze Kennisplatform-nieuwsbrief ontvang je het laatste nieuws direct in je mailbox.  

Ken jij nog andere financieringsmogelijkheden? Laat hieronder een reactie achter, dan plaatsen we die mogelijkheid erbij.

Wist je dat?

… onze consulenten je graag ondersteunen of adviseren op gebied van subsidies, het kiezen van activiteiten of het maken van je cultuurplan? Staat je vraag er niet tussen, of kom je er niet uit? Stuur een e-mail met je vraag naar consulent@cultuurenschoolutrecht.nl.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.