PO
VO
Inspiratie

Meerwaarde post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider

Cultuur & School Utrecht
8 december 2022
Afstudeerders-post-hbo-cultuurbegeleiding
1 reactie. Reageer ook op dit artikel

Na het afronden van de training Interne Cultuurcoördinator PO of training Cultuurcoördinator VO kun je er als icc’er voor kiezen om de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider te volgen. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van deze opleiding? In juni 2022 rondde Hedwig Visser, consulent bij Cultuur & School Utrecht, de opleiding af. Zij deelt graag wat voor haar de meerwaarde is geweest.

Tijdens de opleiding verdiep je de kennis die je hebt opgedaan tijdens de icc-training. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van het cultureel zelfbewustzijn van kinderen. Wat ik daarin fijn vond, was dat we bepaalde theorieën en begrippen vanuit verschillende bronnen lazen en deze werden toegelicht en uitgeprobeerd. Na de opleiding had ik er nog een bak aan kennis bij!

Heel concrete verbeterpunten
“Je leert tijdens de opleiding ook samen met het team de vraag op te halen op welk gebied jullie cultuuronderwijs nog kan verbeteren. Je doet vervolgens een onderzoek om een verandering aan te jagen in de school. In mijn onderzoek naar dans in de school kwam ik er door observaties achter dat er al heel mooie dingen op dat vlak gebeurden. Door daarna mijn observaties aan de theorie te koppelen, werd ook heel helder en inzichtelijk waar precies de verbeterpunten lagen. Naar aanleiding van dit onderzoek is er een vakdocent dans aan de school gekoppeld, die de docenten begeleidt in het vormgeven van het dansonderwijs, precies op die punten waar begeleiding nodig is. De opleiding heeft mij dus ook gebracht dat er heel concrete verbeterpunten naar voren kwamen en ik een heel specifieke vraag uit kon zetten naar de culturele aanbieders.”

Je kennis en kunde als professional inzetten
“Leerzaam zijn ook de opdrachten waarbij je jouw kennis en kunde als professional in gaat zetten. Dat kan gaan om het voeren van een gesprek met een culturele aanbieder over maatwerk op jouw school, maar ook het bekijken en beoordelen van een voorstelling. Door deze opdrachten werd mijn positie als professional echt verstevigd. En ten slotte is het natuurlijk ook heel fijn en inspirerend om met een groep bevlogen kunst- en cultuurliefhebbers te leren, praten, delen en uit te wisselen!”

Geïnteresseerd in de opleiding? 
De eerstvolgende post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider start op 4 oktober 2024. Wil je eerst nog meer lezen over de (meerwaarde van) deze opleiding, bekijk dan bijvoorbeeld deze informatie op de website van LKCA.

Heb jij ook een opleiding, training of workshop gevolgd in het kader van cultuuronderwijs en wil je jouw ervaringen met onze lezers delen? We zien je bijdrage met interesse tegemoet!

Foto/video credit
Headerfoto: Jos Bol

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.