PO

Speelklok Roadshow bij jou op school!

Aanbieder: Museum Speelklok
Op school
Groep 4/5/6/7/8
90 m
Hele jaar

De gloednieuwe, knalgele en interactieve Speelklok Roadshow van Museum Speelklok is een rijdend museum met daarop van alles te doen, te leren en te ontdekken. Ga op je eigen school mee op ontdekkingsreis in de wereld van de zelfspelende instrumenten

Deze magische muziekmachines spelen live en maken dus geen gebruik van vooraf opgenomen muziek.  Draai zelf aan een orgel, ontdek de geschiedenis van straatorgels, doe de Toon-speurtocht en maak zelf muziek!  Wil je weten hoe de magische muziekmachines werken? Je ontdekt het in de Speelklok Roadshow bij jou op school! 

In de voorbereidende les wordt eerst middels een groepsgesprek de voorkennis van de leerlingen geactiveerd. Hierna gaan de kinderen onderzoek doen naar een straatorgel. De kinderen onderzoeken vanuit hun eigen interessegebied: muziek, techniek of geschiedenis. Hierdoor wordt eigenaarschap van het kind bevorderdTijdens de presentatie, aan het einde, van de les presenten de kinderen aan elkaar de gevonden resultaten.  

Met de Speelklok Roadshow wordt Museum Speelklok naar jouw school gebracht! Tijdens het bezoek van de Roadshow aan de school worden de leerlingen begeleid door twee medewerkers vanuit het museum: “De Roadies.” De klas wordt verdeeld in 3 groepen om na elkaar de Roadshow te bezoeken. Een Roadie is opgeleid voor het niveau van de klas en past de vorm van het verhaal op hen aan. Samen gaan de leerlingen op ontdekkingstocht om meer te leren over zelfspelende instrumenten. De Roadshow bevat een interactieve speurtocht. De kinderen gaan zelf aan de slag door op onderzoek te gaan en te ervaren door te doen. In de klas vindt een interactieve les plaats die verdiepend is op de Roadshow en Museum Speelklok. Hierin komen de thema’s muziek, geschiedenis, cultureel erfgoed en techniek aan bod. Na 20 minuten wisselen de groepjes van activiteit.  

De afsluitende les is een creatieve opdracht waarin de kinderen hun opgedane kennis kunnen toepassen. Eens in de maand plaatst Museum Speelklok een selectie van de resultaten hiervan op de website! 

Thema

Muziek, Techniek, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Kunstzinnige oriëntatie, Bewegingsonderwijs

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 12, Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 45, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over muziek, techniek en geschiedenis.
  • De leerlingen realiseren zich dat de vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van muziek tegenwoordig, er vroeger niet was.
  • De leerlingen leren hoe een zelfspelend muziekinstrument werkt, hebben het zelf ook aan den lijve ondervonden door het zelf te doen. 

Extra informatie

Prijs: Roadshowprogramma voor 1 klas (max 30 ll.) € 137,50. Voor 2 klassen aansluitend: (max 60 ll.) €190

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Voorbereidende les: 
In de voorbereidende les bekijken de leerlingen eerst een filmpje ter introductie. Vervolgens wordt de klas verdeeld in drie groepen met verschillende interessegebieden. Elke leerling kiest of hij/zij in de groep Techniek, Muziek of Geschiedenis wil zitten. Elke groep doet op zijn interessegebied online onderzoek naar 1 van de instrumenten van Museum Speelklok. In een korte presentatie aan de medeleerlingen komen alle interessegebieden weer samen. De voorbereidende les is aangepaste te gebruiken voor groep 4.

 Museumles op school: 
De museumles op school is een combinatie tussen: luisteren naar muziek en klinkende verhalen, vragen stellen, zelf doen (op onderzoek gaan) en samenwerken. De museumles bestaat uit twee onderdelen: het lesonderdeel bij de Roadshow en het lesonderdeel in de klas.

 Afsluitende les: 
De afsluitende les is een creatieve opdracht waarin de kinderen hun opgedane kennis kunnen toepassen.
Ontwikkeld voor
4/5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€137.50 per leerling
Locatie(s)
op school
Aanbieder
Museum Speelklok

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.