PO

SAMEN 1 Kunstwerk maken!

Aanbieder: KUNST IN DE KLAS
Op school
Groep 1/2/3/4/5/6/7/8
Speciale doelgroep
120 m
Hele jaar

We leven in de 21e eeuw. Het is niet voor niets dat ’samenwerken’ één van de 21st Century Skills is. Gezamenlijkheid is bijzonder belangrijk, dat besef groeit. “Wij zijn allen astronauten van het Ruimteschip Aarde”, een prachtige oproep van astronaut en wetenschapper Wubbo Ockels in een afscheidsbrief die hij kort voor zijn dood in 2014 schreef.

Samen mèt behoud van de eigen creativiteit / identiteit. Het gezamenlijke kunstwerk is de visualisatie van die gedachte. Maar kun je wel samen, van groep 1 t/m 8, één kunstwerk maken? Hoe je dat doet zie je in het filmpje. Dit project ging in 2021 in première in de Bilt en blijkt een blijmakend succes.

Ben je geïnteresseerd in een uniek gezamenlijk kunstwerk op school? Neem contact op dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

Na een kennismakingsgesprek waarbij we onder andere de aanleiding van het samengestelde kunstwerk en de wensen van school bespreken, ga ik aan de slag met het ontwerp. De St. Michaelschool in De Bilt (zie het filmpje) wilde graag het logo in het kunstwerk verwerkt. Bij de Bavinckschool in Hilversum (die 100 jaar bestaat) was de beroemde architect Dudok, die ook deze school heeft vormgegeven, de ingang voor de vormgeving. Ik kom vervolgens per groep het plan presenteren en uitleggen met digitale slideshow. De leerkrachten kiezen daarna zelf wanneer en met welk materiaal er aan de slag wordt gegaan in de groep. Iedere leerling (en leerkracht?) kleurt een mozaiekstukje (deze bladen laat ik achter op school). Wanneer het werk gereed is, haal ik het op en verwerk ik alle tegels, ik snijd ze uit en lamineer ze. Vervolgens spreken we een dag af waarbij het samengestelde kunstwerk gecomponeerd wordt. Het werk van de kleuters en de onderbouw is al op de platen bevestigd. In overleg kunnen we met de middenbouw en bovenbouw de compositie terplekke bepalen. De plaatsing en bevestiging van het samengestelde kunstwerk is in overleg met school. Mochten er nog vragen zijn? Neem vrijblijvend contact op.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd, Taalachterstand

Thema

Diversiteit/Inclusiviteit, Identiteit, Inspiratie/Kunst, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Samenwerken

Leerdoelen

  • De kracht van het samen doen ervaren.
  • Aan iets beginnen waar je het eindresultaat niet van weet. Een oefening in (zelf)vertrouwen.

Extra informatie

Minimum aantal deelnemers: 75
Maximaal aantal deelnemers: 300

Ik zag dat alle kinderen er heel enthousiast mee bezig waren en ze vonden het eindresultaat, toen het allemaal samenviel, bijzonder en mooi!

Leerkracht Basisschool St. Michaël - de Bilt
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Indien noodzakelijk kan het lesmateriaal (na overleg) ook digitaal worden aangeleverd.
Duur
120 minuten
Soort
Les of lessenreeks, Project
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
maandag t/m vrijdag
Prijs
€10 per leerling
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
KUNST IN DE KLAS

Heb je een vraag?

Neem contact op met Ankje Berkhof:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten je eerste mail in je inbox (controleer eventueel je spam). Wil je nu al meer inspiratie? Neem alvast een kijkje op ons kennisplatform.