VO

Op ontdekkingstocht met theater

Op locatie, Op school
Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO 1/2/3/4/5/6
90 m
Hele jaar

Theater is magisch. Theater inspireert om te leven vanuit je hart, om te ontdekken wie je bent en hoe jij jouw ideeën kan vormgeven.

Theater gaat over mensen en hun verhalen, over samen ontdekken wat de ander beweegt, over verwonderen. Theater zet iets in beweging. Theater verbindt. Theaterschool Utrecht geeft iedereen de kans om theater te maken in een professionele omgeving.

Wij vinden het belangrijk dat veel leerlingen in aanraking komen met theater. Theater stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling bij jongeren en doet wonderen in de groepsdynamiek. Het leert je de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. En leerlingen komen steviger in hun schoenen te staan, het kan zorgen voor een boost in hun zelfvertrouwen.

Tijdens deze workshop maken we kennis met theater en gaan we samen met de klas op ontdekkingstocht. De verbeelding wordt geprikkeld en de zintuigen worden geopend. We maken kennis met het spelen van personages, het vertellen van bestaande en verzonnen verhalen en we leren wat acteren is. Wat heb je als acteur nodig? Hoe speel je een emotie? Welke personages kun je allemaal bedenken? Wat is een conflict? Samen met de leerlingen maken we scènes waarbij ze uiteindelijk naar elkaar zullen kijken. Bij alle groepen stemmen we af op de belevingswereld van de leerlingen.

De creatieve ideeën en kijk op de wereld van leerlingen is belangrijk voor de workshop. Hoe verhouden de leerlingen zich tot bepaalde onderwerpen en hoe kan je je ideeën vormgeven in scène op de vloer? Op verzoek van de school kunnen we aanhaken op bepaalde thema’s of onderwerpen die spelen in de klas of op school.

21e eeuwse vaardigheden.
Binnen de theaterles bestaat er geen goed of fout. Leerlingen zullen zich op een andere manier uiten en op andere vaardigheden worden aangesproken. Zoals samenwerken: de leerlingen werken in kleine groepjes  aan speloefeningen en kijken uiteindelijk naar elkaar en geven hier feedback. Zo werken ze samen aan sociale vaardigheden. Ook het oplossen van problemen komt aan bod. Zowel in het verdelen van de rollen binnen een scène als de scène zelf: de bakker heeft maar één croissantje en allebei de klanten willen deze, hoe los je het op? Hun expressie- en communicatiemiddel leren ze in te zetten om in hun kracht te gaan staan.

Kortom, de leerlingen worden in hun kracht gezet en spelplezier staat bovenaan. Theaterschool Utrecht komt graag langs en laat de klassen de kracht van theater ontdekken!

Thema

Emoties

Aansluiting op schoolvakken

Drama

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56, Bewegingsonderwijs 57

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Creatief denken en omgaan met emoties. Oog hebben voor de ander
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Workshop
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag tijdens schooltijd.
Prijs
€250 per groep
Locatie(s)
Op locatie, Op school
Adres locatie(s)
Domplein 4 - Domplein 5 - 3512 JC Utrecht
Foto/video credit
Headerfoto: Wessel Spoelder, Video: Editie M

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform: