PO

Kleuterproject Sprookjes beleven

Aanbieder: Podiumbeesten
Op school
Groep 1/2/3/4
50 m
Hele jaar

Podiumbeesten biedt maatwerk. Onze projecten kunnen we volledig afstemmen op de wensen van de school. Hieronder beschrijven we een voorbeeld van hoe we dit project op een school hebben uitgevoerd. 

Het thema sprookjes staat in veel kleuterklassen op het programma. Het is een prachtige kans om de aansluiting te maken met theater. Dit thema vraagt om toneelspel! We hebben een sprookjesproject gemaakt voor drie kleuterklassen, waarin elke klas een eigen onderdeel van een grote voorstelling speelt. Iedereen is uitgenodigd om te komen kijken.

Tijdens de lessen maken we ruimte om naar de leerlingen te luisteren. Hun fascinaties, en de mate waarin bepaalde sprookjesfiguren hen aanspreken, helpen bepalen waar de lessen over gaan. Zo ontstaat een speels zelfgemaakt sprookje.

Aan het begin van het project ontvingen we een leuke foto in onze mailbox. De leerlingen hadden samen met de juf een mooie boom gemaakt, met al hun associaties over sprookjes op de blaadjes geschreven en geplakt. Op deze school noemen ze dat ‘vooropgehaalde kennis’. De foto van de boom gebruikten wij weer in de voorbereiding van het theater project, om te bepalen wat leerlingen al weten, wat misschien nieuw is en vooral: welke figuren ze spannend vinden.

Sprookjesfiguren 
In de lessen hebben we heel veel sprookjesfiguren nagespeeld, op allerlei manieren. Dus dan kom je zoal tegen: de ijdele koning, de gemene stiefzusters, lelijke heksen, stoere prinsen, dwergen, trollen, geitjes, elfjes, klein duimpje, roodkapje, wolven…

De muziek maakt de sfeer. De fantasie doet de rest.

Sprookjesmix
De theaterdocent speelt tevens de ‘verteller’: een gezellige dame met een groot voorleesboek. Maar als dat boek door een ongelukje op de grond valt, komen alle pagina’s door de war…

Zo maakten we een nieuwe sprookjesmix, waarin sprookjesfiguren uit verschillende verhalen elkaar tegen komen. Wat zou er dan gebeuren?

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

Dit aanbod maakten we speciaal voor een school en kan opnieuw uitgevoerd worden. Heb je een ander thema of idee, neem dan contact op.

Thema

Fantasie/Verbeelding, Sprookjes/Mythen

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55

21e eeuwse vaardigheden

Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Je toont inlevingsvermogen
  • Je creëert een nieuwe wereld, verhaal, vorm of object
  • Je benoemt wat je leuk vindt om te spelen, en waarom

Extra informatie

De prijs wordt voor jouw school in overleg bepaald. Zo kunnen we aanbod langer, korter of vanuit een andere invalshoek maken, zodat het past bij de school.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
50 minuten
Soort
Project
Aantal Lessen
5 lessen
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag
Prijs
€800 per project (prijsindicatie)
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
Podiumbeesten
Luuk Reinders consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Luuk Reinders:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.