PO

Jan de Bouwknecht

Aanbieder: Domtoren
Op locatie
Groep 4/5/6
60 m
Hele jaar
Volledige activiteit bekijken / inschrijven:
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/jan-de-bouwknecht-2/

Het dagboek van Jan de Bouwknecht is gevonden! Jan werkte in de Middeleeuwen mee aan het bouwen van de Domtoren en heeft al zijn avonturen opgeschreven. En nu ga je mee op onderzoek uit met onze gids, want hoe bouw je eigenlijk zo’n enorme, hoge toren? En dat zonder hijskraan, elektrische machines of andere moderne spullen. Ze hebben klokken ook boven weten te krijgen en de zwaarste klok weegt ruim 8000 kilo! Tijdens de rondleiding leer je alles over de bouw van de Domtoren en natuurlijk wordt je klim beloond met het mooiste uitzicht over Utrecht.

Tijdens deze rondleiding leren de leerlingen over het bouwproces in de Middeleeuwen, over oude bouwtechnieken en -tradities en krijgen ze inzicht in hoe het bijna 700 jaar geleden mogelijk was zo’n groots bouwwerk te maken. De huidige restauratie van de Domtoren speelt een grote rol in het verhaal waarbij de aandacht vooral ligt op het verschil (of juist de overeenkomsten) met vroeger.

Daarnaast kijken we met de leerlingen naar de rol van de Domtoren in het oude Utrecht. Waarom bouwde men 700 jaar geleden zo’n enorm hoge toren en hoe moet dit voor de bewoners zijn geweest? En hoe kijken we nu naar de toren?

Thema

Architectuur, Onderzoek/Avontuur, Tijd/Geschiedenis, Utrecht

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Kritisch denken, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • De leerlingen krijgen historisch besef en weten de Domtoren te plaatsen in de geschiedenis van Utrecht en die van de Middeleeuwen
  • De leerlingen maken kennis met erfgoed waarbij de (fysieke) beleving van het bezoeken van een monument een grote rol speelt
  • De leerlingen leren over het bouwen (en bouwtechnieken) van vroeger en nu, door te vergelijken hoe er in de Middeleeuwen gebouwd werd en er tegenwoordig wordt gerestaureerd

Extra informatie

De maximale groepsgrootte per rondleiding is 24 leerlingen. De toren beklimmen is een fysieke activiteit waarbij trappen worden beklommen. De rondleiding kan alleen doorgaan als er genoeg begeleiders bij de groep zijn. 10 leerlingen per 1 begeleider. Alle begeleiders moeten in staat zijn om trappen te beklimmen. Tijdens het bezoek klim je tot een hoogte van 95m (465 treden).

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Een voorbereidende les is niet noodzakelijk voor het volgen van het programma. Eventueel kan bovenstaand Schooltv filmpje worden bekeken.
Duur
60 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur. Uitsluitend op het hele en halve uur
Prijs
€120 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Domtoren - Domplein 9 - 3512 JD Utrecht
Aanbieder
Domtoren
Luuk Reinders consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Luuk Reinders:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Anne Hamers

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte met onze updates

Ik ontvang graag de nieuwsbrief voor