PO

Daar zit muziek in!

Aanbieder: Museum Speelklok
Op locatie
Groep 3/4/5
90 m
Hele jaar
Volledige activiteit bekijken / inschrijven:
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/daar-zit-muziek-in-2/

Een makkelijk te geven en pakkende voorbereidende les in de klas met onder andere een geluidenquiz en een filmpje. Tijdens de les in het museum klinkt er veel muziek! Luister naar de live demonstraties van instrumenten en klinkende verhalen in het museum.

Daarna gaat iedereen zelf aan de slag met het componeren, programmeren en laten horen van muziek. De afsluitende les is een tekst-, teken-, foto- of muziekopdracht. Centraal staat muziek en het muziekinstrument zelf. 

Voorbereidende les
Tijdens de makkelijk te geven voorbereidende les doen de leerlingen een geluidenquiz, bekijken ze een filmpje, discussiëren ze over muziek en sluiten ze af met een muzikale opdracht.   

Museumbezoek
Tijdens de Muzikale Rondleiding door het museum worden de instrumenten live gedemonstreerd en wordt er op speelse wijze uitleg gegeven over verschillende instrumenten. Natuurlijk  is er meer dan voldoende ruimte voor het stellen van vragen en mag er gedanst worden door iedereen! Vervolgens is er de keuze uit twee hands-on activiteiten, afhankelijk van het gewenste niveau: 

  • In de Muziekfabriek van het museum wordt door middel van een hands-on activiteit aan de kinderen van groep 3 t/m 5 uitgelegd wat een zelfspelend muziekinstrument is en hoe het werkt. De leerlingen gaan zelf aan de slag met het componeren, programmeren en het laten spelen van een zelfspelend muziekinstrument. Ze luisteren vervolgens samen naar elkaars muziek. Zowel techniek als muziek komen ruimschoots aan bod. 
    OF
  • de leerlingen gaan in groepjes van 6 in het museum op zoek naar orgelaapje Toon. Deze zoektocht eindigt ook in de muziekfabriek waar de leerlingen zelf een liedje kunnen uitponsen en spelen. 

Afsluitende les
In de afsluitende les  krijgen de leerlingen een tekst-, foto-, muziek-, of tekenopdracht. De docent stuurt de mooiste resultaten naar het museum en het museum plaats eens in de maand een selectie van de inzendingen op de site van het museum. 

Thema

Burgerschap, Muziek, Techniek, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Bewegingsonderwijs, Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 12, Oriëntatie op jezelf en de wereld 45, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Kritisch denken, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over muziek, techniek en geschiedenis.
  • De leerlingen realiseren zich dat de vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van muziek tegenwoordig, er vroeger niet was.
  • De leerlingen leren hoe een zelfspelend muziekinstrument werkt, hebben het zelf ook aan den lijve ondervonden door het zelf te doen.
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur
Prijs
€130 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Museum Speelklok - Steenweg 6 - 3511 JP Utrecht
Aanbieder
Museum Speelklok
Hedwig Visser consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Hedwig Visser
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.