PO

Daar zit muziek in!

Aanbieder: Museum Speelklok
Op locatie
Groep 3/4/5
90 m
Hele jaar

Een makkelijk te geven en pakkende voorbereidende les in de klas met onder andere een geluidenquiz en een filmpje. Tijdens de les in het museum klinkt er veel muziek! Luister naar de live demonstraties van instrumenten en klinkende verhalen in het museum.

Daarna gaat iedereen zelf aan de slag met het componeren, programmeren en laten horen van muziek. De afsluitende les is een tekst-, teken-, foto- of muziekopdracht. Centraal staat muziek en het muziekinstrument zelf. 

Voorbereidende les
Tijdens de makkelijk te geven voorbereidende les doen de leerlingen een geluidenquiz, bekijken ze een filmpje, discussiëren ze over muziek en sluiten ze af met een muzikale opdracht.   

Museumbezoek
Tijdens de Muzikale Rondleiding door het museum worden de instrumenten live gedemonstreerd en wordt er op speelse wijze uitleg gegeven over verschillende instrumenten. Natuurlijk  is er meer dan voldoende ruimte voor het stellen van vragen en mag er gedanst worden door iedereen! Vervolgens is er de keuze uit twee hands-on activiteiten, afhankelijk van het gewenste niveau: 

  • In de Muziekfabriek van het museum wordt door middel van een hands-on activiteit aan de kinderen van groep 3 t/m 5 uitgelegd wat een zelfspelend muziekinstrument is en hoe het werkt. De leerlingen gaan zelf aan de slag met het componeren, programmeren en het laten spelen van een zelfspelend muziekinstrument. Ze luisteren vervolgens samen naar elkaars muziek. Zowel techniek als muziek komen ruimschoots aan bod. 
    OF
  • de leerlingen gaan in groepjes van 6 in het museum op zoek naar orgelaapje Toon. Deze zoektocht eindigt ook in de muziekfabriek waar de leerlingen zelf een liedje kunnen uitponsen en spelen. 

Afsluitende les
In de afsluitende les  krijgen de leerlingen een tekst-, foto-, muziek-, of tekenopdracht. De docent stuurt de mooiste resultaten naar het museum en het museum plaats eens in de maand een selectie van de inzendingen op de site van het museum. 

Thema

Muziek, Techniek, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Nederlands, Kunstzinnige oriëntatie, Bewegingsonderwijs

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 12, Oriëntatie op jezelf en de wereld 45, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over muziek, techniek en geschiedenis.
  • De leerlingen realiseren zich dat de vanzelfsprekendheid van de aanwezigheid van muziek tegenwoordig, er vroeger niet was.
  • De leerlingen leren hoe een zelfspelend muziekinstrument werkt, hebben het zelf ook aan den lijve ondervonden door het zelf te doen.

Extra informatie

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00u tot 13:00u

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Interactief programma waarbij verschillende soorten intelligenties (Gardner) aan bod komen: taalslim, muziekslim, beeldslim, samenslim, zelfslim

Programma sluit aan op de belevingswereld van de leerling

Programma sluit aan op vaardigheden van de 21ste eeuw: creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale- en culturele vaardigheden

Programma werkt woordenschat vergrotend

Programma spreekt de cognitieve basisvaardigheden aan (waarnemen, verbeelden)

Voorbereidende les:
Groepsgesprek en geluidenquiz (actief), filmpje (receptief) en een muziekopdracht (actief en reflectief). De les is eenvoudig te geven en vereist geen extra voorbereiding van de docent.

Les in het museum:
De les in het museum is een combinatie tussen: luisteren naar muziek en klinkende verhalen, vragen stellen, zelf doen (componeren) en beweging (dansen).

Afsluitende les:
Keuze uit de lesbrief uit een tekstopdracht, tekenopdracht, foto-opdracht of muziekopdracht.
Ontwikkeld voor
3/4/5
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€130.00 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Museum Speelklok - Steenweg 6 - 3511 JP Utrecht
Aanbieder
Museum Speelklok

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.