PO
VO

De Vrijstaat

De Vrijstaat is een kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 26 jaar. Bij ons kun je kunst maken, ervaren en beleven. Samen met kunstenaars uit diverse disciplines kun je bij ons aan de slag om je creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Kunst maken, ervaren en beleven is ons motto. Samen met kunstenaars uit diverse disciplines kun je bij ons aan de slag om je creatieve skills te ontdekken en te ontwikkelen. De Vrijstaat is een werkplaats en podium voor iedereen die wil kennismaken met kunst in al zijn vormen. Onze thuisbasis is een monumentale boerderij in het hart van het Leidsche Rijn Centrum.

Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat centraal. De Vrijstaat werkt samen met kunstenaars die werk maken dat qua onderwerp of vorm directe aansluiting heeft bij de belevingswereld van het kind. We betrekken de kunstenaar actief bij het ontwikkelen van workshops en educatiemateriaal om zijn of haar werkwijze en fascinaties zo direct mogelijk over te brengen.

Hier komen leerlingen met verschillende kunstvormen in aanraking: beeldende kunst, digitale media, kunst in de openbare ruimte en theater. In onze expositieruimte Het Gebouw is het werk van een kunstenaar te zien en er is een werkplaats waar je geïnspireerd door het werk van de kunstenaar zelf aan de slag kunt gaan. Elk jaar hebben wij een andere kunstenaar in ons programma zodat leerlingen kennis kunnen maken met verschillende disciplines. Voor extra verdieping komt de kunstenaar voor of na het expobezoek in de klas en werken de leerlingen samen aan een kunstwerk dat zij kunnen presenteren.

Ieder jaar produceert De Vrijstaat een theatervoorstelling die wordt gespeeld in Podium Hoge Woerd. Voor scholen zijn er speciale schoolvoorstellingen, en met een voorbereidende les in de klas door één van de makers wordt de voorstelling nog specialer. Met ieder jaar andere dieren in de hoofdrol verbinden deze fabuleuze voorstellingen actuele thema’s aan spannende verhalen.

De Vrijstaat biedt inspirerende trajecten waarbij het ontwikkelen van het creatief vermogen van zowel de leerling als de leerkracht van belang zijn.

Informatie

Openingstijden
Check onze website voor actuele data en tijden van onze activiteiten.

De creatieve werkplaats van De Vrijstaat kan van februari t/m november door scholen worden bezocht. Onze voorstellingen spelen we in juni in Podium Hoge Woerd. Workshops en lessen in de klas kunnen op aanvraag op elke gewenste dag en tijd plaatsvinden.
Hoofdvestiging
Hof van Monaco 3 - 3541 DT Utrecht
Telefoonnummer
030 303 00 12
Toegankelijkheid
Deels rolstoeltoegankelijk, Rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig
Algemene Voorwaarden
Op alle activiteiten van De Vrijstaat zijn de Algemene Voorwaarden van De Vrijstaat van toepassing
Foto/video credit
Headerfoto: [Thomas Lenden]

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.