PO
VO
Inspiratie

Cultuuronderwijs werkdrukverlagend inzetten. Hoe doen Utrechtse scholen dat?

Cultuur & School Utrecht i.s.m. De Dansers en LEF
29 juni 2023
Lerarentekort werkdruk en cultuuronderwijs inzetten
Laat als eerste een reactie achter

De werkdruk van leraren verlagen en tegelijkertijd leerlingen inspirerend cultuuronderwijs bieden? Utrechtse scholen vertellen in de nieuwe videoserie Cultuuronderwijs werkdrukverlagend inzetten hoe zij dat hebben aangepakt.

In de eerste editie vertellen directrice Sylvia Tigchelhoff van Montessori Kindcentrum LEF en Sanne Wichman van De Dansers hoe hun partnerschap binnen Creatief Vermogen Utrecht hen de kans biedt om extra kwaliteitsdagen als team te realiseren, terwijl de culturele partners op die dagen de klassen overnemen door cultuurdagen te organiseren; de zogenaamde LEF dagen.

Meer tijd voor verdieping
Het team van Kindcentrum LEF wilde meer studiedagen; zodat er meer tijd voor verdieping zou zijn. De oplossing zat in de al bestaande samenwerking met De Dansers. LEF’s directrice Sylvia Tigchelhoff vertelt: “Wij werken met hen samen in een partnerschap binnen Creatief Vermogen Utrecht. In gesprek met De Dansers ontstond het idee om hen een hele dag de school over te laten nemen. Dat gaf hen ook de ruimte om met hun lessen meer de diepte in te gaan, en wij konden als team aan de slag. We zijn vorig jaar gestart met één dag. Dat ging zo goed, dat De Dansers dit jaar vier dagen de school ‘overnemen’.”

Het vertrouwen geeft ons de ruimte om sámen te experimenteren.

Experimenteerregeling
Sylvia vervolgt: “Volgend jaar willen we dit experiment uitbreiden. We vragen hiervoor de Experimenteerregeling van Utrecht Leert aan. Hoe we het allemaal gaan doen, daarover gaan we nog puzzelen met onze consulent van Cultuur & School Utrecht. Wat we in ieder geval weten dat werkt is dat het schoolteam en De Dansers elkaar door de intensieve samenwerking goed kennen en elkaar vertrouwen. Dat vertrouwen geeft ons de ruimte om sámen te experimenteren.” Lees meer >

Bekijk ook hoe andere scholen cultuuronderwijs werkdrukverlagend inzetten.

Wist je dat?
… onze consulenten je kosteloos kunnen ondersteunen als je ook aan de slag wilt met het werkdrukverlagend inzetten van cultuuronderwijs? En dat onze culturele partners vanaf schooljaar 2023-2024 werkdrukverlagend cultuuraanbod aanbieden? Bekijk hier het werkdrukverlagend aanbod voor PO en voor VO. Neem contact op met onze consulenten voor meer informatie of advies dat is afgestemd op de mogelijkheden, wensen en visie van jouw school.

Foto/video credit
5 Graden Oost

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.