PRO

Inspirerend en betekenisvol maakonderwijs met ambachten

Aanbieder: Crafts Klas
Op school
180 m
Hele jaar

In deze inspirerende training raak je aan de hand van een gekozen techniek raak je weer vertrouwd met het maakproces van een ambacht, wordt je creativiteit aangewakkerd en leer je over de rijke context van het ambacht die je kan koppelen aan andere vakken en projecten! Ook leer je hoe je de werkwijze van Craftsklas kan inzetten in je klas.

Craftsklas is een uniek maakprogramma van Crafts Council Nederland, waarmee je de ontwerpvaardigheden en creativiteit van jezelf en je leerlingen ontwikkelt! Craftsklas biedt een leerervaring waarin je de technieken van een ambacht leert in een betekenisvolle context. In samenwerking met het Wereldmuseum in Rotterdam en het Zuiderzeemuseum zijn de lessen van Craftsklas ontwikkeld, wat heeft geleid tot een programma vol met rijke informatie en beelden.

Beeld zegt meer dan woorden, bezoek de website van Craftsklas om het rijke aanbod op de website te bekijken! 

De training

In een middag leer je aan de hand van een techniek over het maakproces, het creatieve proces en de verdiepende elementen zoals de geschiedenis en de cultuur die verbonden is aan de ambachten.  

Craftsklas biedt momenteel lessen aan voor twaalf verschillende ambachten. Er is een uitgebreid lespakket samengesteld voor docenten. Dit pakket biedt docenten de nodige tools en richtlijnen om zelf de lessen te geven en de kinderen te begeleiden in hun creatieve maakprocessen. 

Tijdens de training worden de docenten meegenomen in de werkwijze van Craftsklas en leren zij aan de hand van een ambacht het maakproces. De training duurt ca. drie uur en omvat de volgende onderdelen:

  • Introductie op maakonderwijs
  • Leren van één techniek
  • Begeleiding van maakprocessen
  • Toepassen van achtergrondinformatie

Voorafgaand kiest de school zelf één van de twaalf ambachten zij willen leren tijdens de training. Het lespakket van deze ambacht ontvangt de school om na de training uit te voeren in de klassen. De docenten krijgen online toegang tot het lesmateriaal. 

Opbouw training

De training is opgedeeld in twee onderdelen:

  1. Introductie van Craftsklas (max. 30 min)

In de introductie wordt de werkwijze van Craftsklas toegelicht en wordt er dieper ingegaan op de meerwaarde van Craftsklas. De lessen van Craftsklas hebben allemaal dezelfde opbouw, waardoor je het na één keer oefenen kan toepassen op alle andere ambachten. We laten een aantal voorbeelden zien van de verschillende ambachten en de bijbehorende video’s. 

 

  1. Zelf maken (1-2 uur)

Om weer vertrouwd te raken met het maken en het creatieve proces, gaat het team zelf aan de slag met een ambacht. Op deze manier lopen we samen actief door de stappen van de Craftsklas lessen. De lessen van Craftsklas bieden heldere instructies en inspiratie, zodat de creativiteit als vanzelf gaat stromen. Tijdens het tweede gedeelte van de training ervaart het team zelf het plezier en creativiteit dat er ontstaat in het maken van een eigen ontwerp, zelfs als je geen ervaring hebt! 

Het team kan kiezen uit één van de volgende ambachten: breien, houtsnijden, Chinese knipkunst, Arabische kalligrafie, Aziatische vliegers, decoratief schilderen, manden vlechten, touw maken & knopen, Mexicaans metaal, Afrikaanse kralen,  Indonesische Batik of borduren.

We raden aan om twee uur de tijd te nemen voor het maakproces. Er is dan genoeg tijd om alle stappen van het maakproces te doorlopen en kan er worden ingespeeld op differentiatie en het toepassen van achtergrondinformatie.

 

Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid

Maatwerk betreft de keuze van de ambacht en de groepsgrootte.

Thema

Beroepen/Loopbaanoriëntatie, Beroepen/Uitvindingen, Burgerschap, Duurzaamheid/Klimaat, Identiteit, Tijd/Geschiedenis

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering

Leerdoelen

  • Na afloop van de training hebben de docenten de kennis om Craftsklas zelfstandig toe te passen in hun eigen klas
  • Aan het einde van de training beheersen de docenten minstens één ambachtelijke techniek

Extra informatie

De prijs is voor een groep van 4-12 personen. Indien de groep groter wordt, passen we de prijs aan. Hiervoor gaan we met de school in gesprek om te bepalen wat de wens is. Bijvoorbeeld het organiseren van de workshop in twee groepen.

De visie van de leerlingen wordt groter op het begrip ambacht, waar dingen vandaan komen, wat er in het verleden was, wat er van over gebleven is, het is gaan leven. Het nodigt leerlingen uit om anders naar hun eigen omgeving te kijken.
Leerkracht groep 6
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
180 minuten
Soort
Deskundigheidsbevordering, Teamtraining
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag tussen 09.00-18.00.
Prijs
€1450 per groep (prijsindicatie)
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
Crafts Klas
Hedwig Visser consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Hedwig Visser
030 711 62 29 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Theodoor Adriaans
Video: Theodoor Adriaans

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.