VO

Utrecht 900 jaar – rechten en plichten VO

Op locatie
VMBO, HAVO, VWO 1/2/3
90 m
Hele jaar

In 2022 vieren we dat Utrecht al 900 jaar bestaat! Dat is zeker een hele tijd, maar is de stad eigenlijk niet veel ouder? Hoe zit dat precies? Dit heeft alles te maken met het stadsrecht, maar wat is dat eigenlijk? En wat heeft water te maken met 900 jaar Utrecht?

 

In dit programma ontdekken leerlingen uit de 1e, 2e en 3e klas de antwoorden op deze vragen. Ze onderzoeken zelf het stadsrecht, gaan een stukje varen over de Utrechtse singels in 1929, maken een koetsrit door Utrecht in 1674 en ontdekken (onder water!) wat water met 900 jaar Utrecht te maken heeft. Als klap op de vuurpijl komen enkele archiefstukken tot leven en vertellen zij zélf aan de leerlingen wat een archief is en waarom het nou eigenlijk de moeite waard is om 900 jaar oude stukken perkament te bewaren.

Daarnaast zoeken de leerlingen de verdieping op door zélf een nieuw stadsrecht te gaan maken. Want als wij nu, 900 jaar later, zelf een stadsrecht zouden moeten schrijven, wat moet daar dan in komen te staan? Welke rechten zouden we dan eisen? Wat vinden we nu belangrijk? En welke plichten voor de inwoners van de stad horen hier volgens de leerlingen bij?

Thema

Burgerschap, Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties, Fantasie/Verbeelding, Filosofie, Gezondheid/Leefstijl, Identiteit, Landen/Culturen, Natuur/Milieu, Onderzoeken/Ontwerpen, Politiek/Maatschappij, Techniek/Wetenschap, Tijd/Geschiedenis, Utrecht (900 jaar), Verkeer/Transport

Aansluiting op schoolvakken

Aardrijkskunde, Algemene natuurwetenschappen, Beeldende vakken, Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Filosofie, Geschiedenis, Godsdienst/Levensbeschouwing, Kunst en cultuur, Maatschappijleer / Maatschappijwetenschappen, Nederlands, Onderzoeken & ontwerpen (O&O)

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 56, Mens en maatschappij 40, Mens en maatschappij 43, Kunst en cultuur 51, Kunst en cultuur 52

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Informatie vaardigheden, Kritisch denken, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Extra informatie

Tijdstippen van een bezoek zijn altijd in overleg, geef gerust jullie voorkeur aan!

Het stadsrecht is geschreven op DIERENHUID?! Echt waar?!
Romessa
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag 09.30-17.00 uur
Prijs
€100 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Het Utrechts Archief - Hamburgerstraat 28 - 3512 NS Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.