PO

Ster in beeld

Op locatie
Groep 5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Elke avond schitteren ze aan de hemel: de sterren. Maar, wat is een ster eigenlijk precies? En sterrenbeelden? Waarom geeft een ster zo veel licht? In Ster in beeld onderzoek je het!

De les begint met een interactieve presentatie in de oude collegezaal van de sterrenwacht. We ontdekken wat een ster is en proberen te bevatten hoeveel sterren er bestaan. Welke sterrenbeelden kent iedereen en waarom lijken dat twee groepen te zijn (sterrenbeelden van de dierenriem en de overige zoals bijvoorbeeld grote beer)? Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Theorie onder de knie? Zelf onderzoek doen naar het licht van de zon! In circuitvorm doen we meerdere opdrachten. Welke kleuren lichten komen er van de zon, en van andere lichtbronnen? Hoe kunnen we schadelijk licht tegen houden? Hoe goed werkt zonnebrand?

Vast onderdeel van elk lesprogramma van Sonnenborgh is het toetje: kijken door een echte telescoop! Op Sonnenborgh staat een grote telescoop uit 1856 waar beroemd onderzoek mee gedaan is. Hoe werkt een telescoop? En de koepel waarin hij staat? Als het mooi weer is bestuderen we de zon – de grootste ster in ons sterrenstelsel – door de grootste zonnetelescoop van Nederland.

Thema

Het heelal

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren wat een ster is en wat sterrenbeelden zijn.
  • De leerlingen leren wat een spectrum is en hoe we daaruit informatie over een ster halen.
  • De leerlingen denken na over de vraag of de sterren van een sterrenbeeld echt bij elkaar horen en ervaren zo een wetenschappelijk onderzoekende denkhouding.

Extra informatie

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen.

Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden tussen 10:00 en 15:30 uur.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht kan op deze pagina een leerlingboekje en een lesbrief downloaden. Hierin staan tips voor een voorbereidende les over de zon (met diverse links naar filmpjes over de zon) en suggesties voor een verwerkingsles (het maken van een sterrenbeeldblik om je eigen sterrenbeeld op de muur te kunnen projecteren).
Ontwikkeld voor
5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.