PO

Lijs op reis

Aanbieder: Theater Tweekant
Op school
Groep 1/2/3
Speciale doelgroep
40 m
Hele jaar
Volledige activiteit bekijken / inschrijven:
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/lijs-op-reis/

Lijs op reis is een fantasievolle muziektheatervoorstelling over kwijtraken, afscheid nemen en reisavonturen beleven. Vrij naar een verhaal over Kafka en de pop, waarbij een meisje haar pop verliest. Zij blijkt echter op reis te zijn en de pop stuurt het meisje brieven om afscheid van haar zo te verwerken.

Mijnheer Hoed ontmoet Ella. Ze huilt omdat ze haar pop kwijt is.  Mijnheer Hoed vertelt haar dat haar pop niet kwijt is, maar dat ze op reis is om avonturen te beleven. Om haar te verzekeren dat het waar is, schrijft hij haar brieven van de pop. Dat doet hij een paar weken. De brieven zijn niet bewaard gebleven. Vele jaren later vond het inmiddels volwassen meisje nog een briefje binnenin de pop met “Alles waarvan je houdt gaat wellicht verloren, maar uiteindelijk zal de liefde de weg terugvinden in een andere vorm.”

De prachtige manier van omgaan met thema’s als kwijtraken en het verwerken van afscheid  en de verloren brieven, inspireerden de makers van Tweekant om een fantasievolle muziektheatervoorstelling te maken en de mogelijke inhoud van de brieven naar hun eigen hand te zetten. De avonturen in de brieven zullen aansluiten bij de verbeeldingswereld van de kleuters (maar de inhoud blijft nog even geheim).

Het verhaal wordt verteld door een zangeres/actrice, Kira Kool, die live zingt en wordt begeleid door een van tevoren opgenomen begeleidende muziekband met alleen stemmen. Personages zijn Ella, de kleuter die live als persoon te zien zal zijn en Hoed (Kafka) is bijvoorbeeld alleen een Grote Hoed (op een stok) die boven een berg met brievenbussen uitsteekt.

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Visuele uitdaging / SO cluster 1, Auditieve uitdaging / SO cluster 2, Motorische uitdaging / SO cluster 3, Verstandelijke uitdaging / SO cluster 3, Moeilijk lerend / SO cluster 3, Langdurig ziek / SO cluster 3-4, Taalachterstand

Thema

Dieren, Emoties/Gevoel, Fantasie/Verbeelding, Filosofie, Landen/Culturen, Muziek, Onderzoek/Avontuur, Reizen/Vakantie, Verkeer/Transport, Vriendschap, Ziekte/Verlies

Aansluiting op schoolvakken

Kunstzinnige oriëntatie, Nederlands

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Oriëntatie op jezelf en de wereld 34, Oriëntatie op jezelf en de wereld 35, Oriëntatie op jezelf en de wereld 36, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Probleem oplossen

Leerdoelen

  • Kennismaken met Muziektheater

Extra informatie

2 voorstellingen op 1 dag kosten €750 euro. Prijzen zijn exclusief parkeerkosten.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Er is een lesbrief beschikbaar met opdrachten over het thema afscheid en daarnaast met een lied om in de klas vast droog zwemmen te oefenen.
Duur
40 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Bij voorkeur op maandag, dinsdag- en donderdagochtend
Prijs
€495 per project
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
Theater Tweekant
Hedwig Visser consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Hedwig Visser
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Kira Kool , video: Theater Tweekant (Mari-anne Hof en Kia Kool)

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform: