VO

De Tweede Wereldoorlog in Utrecht – in het archief VO

Op locatie
VMBO, HAVO, VWO 1/2/3
90 m
Hele jaar

Wat betekent vrijheid voor jou? Hoe was het om te leven in oorlogstijd? In Nederland leven we al ruim 75 jaar in vrijheid. Toch is dit niet altijd zo geweest: tijdens de Tweede Wereldoorlog was het ook in Nederland oorlog. 

Tijdens deze les gaan de leerlingen zich verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Wat weten ze allemaal al over de oorlog? Weten ze ook dingen die specifiek hier in Utrecht gebeurd zijn? Ze gaan aan de slag met archiefmateriaal: foto’s die een aspect van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht laten zien. Dit zijn voornamelijk foto’s uit onze eigen beeldbank. We starten dan ook met een korte uitleg over hoe onze beeldbank werkt en wat je er allemaal voor beeldmateriaal kunt vinden. Dit is handig wanneer jullie er op een later moment in de klas zelf mee aan de slag willen.

De leerlingen krijgen allemaal een afgedrukte foto uit de beeldbank en praten er in groepjes over met elkaar: wat zie ik en wat heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken? Aan de hand van de foto’s komt een uitgebreid gesprek op gang over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Utrecht in het bijzonder. Uit de foto’s komen de volgende onderwerpen naar voren: Vrijheid, bezetting, Hitler, NSB, verzet, collaboratie, evacuatie, schaarste, voedselbonnen, Jodenvervolging en bevrijding.

Tot slot mogen de leerlingen originele bronnen uit deze tijd bestuderen: kranten! Deze bijzondere kranten werden gedrukt tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn hier in het archief bewaard gebleven. Wat was er allemaal in het nieuws in die dagen? Hoe werd er verslag gedaan van de oorlog en de bezetting? En hoe zagen kranten er in die tijd eigenlijk uit?

Deze activiteit is geschikt voor VMBO theoretisch.

Thema

Burgerschap, Emoties/Gevoel, Identiteit, Landen/Culturen, Onderzoek/Avontuur, Onderzoeken/Ontwerpen, Oorlog/Vrede, Politiek, Politiek/Maatschappij, Taal/Lezen, Techniek/Wetenschap, Tijd/Geschiedenis, Utrecht (900 jaar), Vriendschap, Vriendschap/Familie, Ziekte/Verlies

Aansluiting op schoolvakken

Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Geschiedenis, Godsdienst/Levensbeschouwing, Kunst en cultuur, Maatschappijleer / Maatschappijwetenschappen, Nederlands, Onderzoeken & ontwerpen (O&O), Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 1, Nederlands 2, Nederlands 3, Nederlands 6, Nederlands 7, Nederlands 9, Oriëntatie op jezelf en de wereld 38, Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Mens en maatschappij 40, Mens en maatschappij 43

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Informatie vaardigheden, Kritisch denken, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • De leerlingen kunnen gebruikmaken van historische bronnen.
  • De leerlingen hebben kennisgemaakt met de Tweede Wereldoorlog in Utrecht.
  • De leerlingen hebben kennisgemaakt met Het Utrechts Archief.
De foto's waren heel indrukwekkend, ik wist niet dat dit allemaal gebeurd was in Utrecht. En dat we échte kranten uit de Tweede Wereldoorlog zelf mochten vasthouden was helemaal gaaf!
Thijs
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag 09.30-17.00 uur
Prijs
€100 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Het Utrechts Archief - Hamburgerstraat 28 - 3512 NS Utrecht
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg:
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.