PO

Noem je mij Dom?

Aanbieder: Domtoren
i.s.m.: Domkerk
Op locatie
Groep 5/6/7
135 m
Hele jaar

‘Noem je mij Dom?’ is het gezamenlijke programma van de Domkerk en Domtoren en focust op de Middeleeuwen. In de voorbereidende les neemt een korte film de leerlingen mee door de stormachtige geschiedenis van de Dom van Utrecht.  Met een instapverhaal duiken ze vervolgens de Middeleeuwen in. Ze bereiden zich ook voor over het bezoek aan monumenten en waarom dat bijzonder is.

Tijdens het bezoek worden meerdere aspecten behandeld zoals enerzijds  ambachten en bouwtechnieken en anderzijds de historie met macht van de bisschop en zijn kanunniken, de beeldenstorm, de grote storm en het instorten van een deel van de kerk maar ook de ontwikkeling en groei van Utrecht.

Er worden verschillende vaardigheden gebruikt bij het bezoek. In de Domtoren ligt de focus vooral op  vragen stellen, goed kijken, vergelijken, waarnemen, bedenken, oplossing zoeken  en inleven. In de Domkerk gaan de kinderen vooral zelf op onderzoek uit waarbij  vaardigheden als bouwen, onderzoeken, waarnemen, oplossing zoeken  en bedenken worden ontwikkeld.

Het doel van dit programma is dat de leerlingen historisch besef krijgen van de Middeleeuwen en de middeleeuwse stad Utrecht met haar Domtoren en Domkerk. Anderzijds krijgen ze een persoonlijk besef van hun eigen plek waarbij  de (fysieke) beleving van het bezoek een grote rol speelt.

Thema

Architectuur, Religie, Tijd/Geschiedenis, Utrecht (900 jaar)

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige oriëntatie

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 37, Oriëntatie op jezelf en de wereld 38, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Zelfregulering

Leerdoelen

  • Groter historisch besef en een gevoel van de eigen plek. De Domtoren en Domkerk zijn een stukje van henzelf geworden. Met meer vragen weggaan dan binnenkomen.

Extra informatie

Het 'Noem je mij Dom?' bezoek bestaat uit 2 delen: een beklimming van de Domtoren en een ontdekkingstocht door de Domkerk. Beide bezoeken zijn inhoudelijk aan elkaar gekoppeld. De leerlingen maken kennis met (religieus) erfgoed en komen meer te weten over de geschiedenis van hun eigen stad en omgeving.

Programma op de dag zelf:
09:45 uur: Bezoek aan Domtoren - start bij ingang toren, Domplein 21
10:45 uur: Korte pauze / Wissel
11:00 uur: Bezoek aan Domkerk - start aan overkant plein
12:00 uur: Einde

Per 10 leerlingen is 1 begeleider verplicht met een minimum van 2 begeleiders. Alle begeleiders moeten in staat zijn om mee te klimmen tot de spits van de Domtoren.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

Het educatieve materiaal is een lespakket voor de voorbereidende les op school. Dit bestaat uit een verhaal en een film. Tijdens het bezoek krijgen de leerlingen een opdrachtenboekje dat ze zowel in de toren als in de kerk gebruiken. Daarnaast zijn er handvatten en ondersteunende vragen voor een verwerkingsles na afloop van het bezoek te vinden in het educatiemateriaal.
Ontwikkeld voor
5/6/7
Duur
135 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Prijs
€140 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Domtoren - Domplein 9 - 3512 JD Utrecht
Domkerk - Achter de Dom 1 - 3512 JN Utrecht
Aanbieder
Domtoren
In samenwerking met
Domkerk

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.