
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/noem-jij-mij-dom/
‘Noem je mij Dom?’ is het gezamenlijke programma van de Domkerk en Domtoren en focust op de Middeleeuwen. In de voorbereidende les neemt een korte film de leerlingen mee door de stormachtige geschiedenis van de Dom van Utrecht. Met een instapverhaal duiken ze vervolgens de Middeleeuwen in. Ze bereiden zich ook voor op het bezoek aan monumenten en waarom dat bijzonder is.
Tijdens het bezoek worden meerdere aspecten behandeld, zoals ambachten en bouwtechnieken, de historie met macht van de bisschop en zijn kanunniken, de beeldenstorm, de grote storm en het instorten van een deel van de kerk, evenals de ontwikkeling en groei van Utrecht.
Er worden verschillende vaardigheden gebruikt bij het bezoek. In de Domtoren ligt de focus vooral op vragen stellen, goed kijken, vergelijken, waarnemen, bedenken, oplossing zoeken en inleven. In de Domkerk gaan de kinderen vooral zelf op onderzoek uit, waarbij vaardigheden als bouwen, onderzoeken, waarnemen, oplossing zoeken en bedenken worden ontwikkeld.
Het doel van dit programma is dat de leerlingen historisch besef krijgen van de Middeleeuwen en de middeleeuwse stad Utrecht met haar Domtoren en Domkerk. Anderzijds krijgen ze een persoonlijk besef van hun eigen plek, waarbij de (fysieke) beleving van het bezoek een grote rol speelt.
NB: na de kerstvakantie wordt deze activiteit vervangen. In het nieuwe lesprogramma bezoekt de klas nog steeds zowel Domkerk als Domtoren. De nadruk in dit programma ligt op erfgoed en de waarde daarvan voor Utrecht en de kinderen zelf. Wat zouden zij willen behouden voor de volgende generaties? Maken de Domkerk en Domtoren daar ook nog deel van uit? Wie bepaalt wat erfgoed is? Op deze en meer vragen gaan de kinderen eigen ideeën en antwoorden ontwikkelen. Houd de website van Cultuur & School Utrecht in de gaten om het nieuwe programma te kunnen boeken!
Thema
Architectuur, Beroepen/Uitvindingen, Religie, Sport/Bewegen, Tijd/Geschiedenis, Utrecht
Aansluiting op schoolvakken
Kunstzinnige oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld
Aansluiting op kerndoelen
Nederlands 1, Nederlands 3, Oriëntatie op jezelf en de wereld 37, Oriëntatie op jezelf en de wereld 38, Oriëntatie op jezelf en de wereld 47, Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56, Bewegingsonderwijs 58
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren, Probleem oplossen, Samenwerken, Zelfregulering
Leerdoelen
- Groter historisch besef en een gevoel van de eigen plek
- Versterking van de binding met eigen stad
- Kinderen in aanraking brengen met cultureel erfgoed uit de eigen omgeving
- Leren over de oorsprong van Utrecht, het Domplein en de Domkerk- en toren
- Leerlingen verwerven inzicht in de groei en veranderingen die Utrecht als stad heeft meegemaakt
- Fysieke beleving van het bezoek draagt bij aan het leren waarderen van erfgoed
Extra informatie
Het 'Noem je mij Dom?'-bezoek bestaat uit 2 delen: een beklimming van de Domtoren en een ontdekkingstocht door de Domkerk. Beide bezoeken zijn inhoudelijk aan elkaar gekoppeld. De leerlingen maken kennis met (religieus) erfgoed en komen meer te weten over de geschiedenis van hun eigen stad en omgeving.
Programma op de dag zelf:
09:45 uur: Bezoek aan Domtoren - start bij ingang toren, Domplein 21
10:45 uur: Korte pauze / Wissel
11:00 uur: Bezoek aan Domkerk - start aan overkant plein
12:00 uur: Einde
De maximale groepsgrootte is 30 leerlingen. Per 10 leerlingen is 1 begeleider verplicht met een minimum van 2 begeleiders. Alle begeleiders moeten in staat zijn om mee te klimmen tot de spits van de Domtoren (95 meter/465 treden).
Educatief materiaal
135 minuten
Museumbezoek
Hele jaar
Maandag t/m vrijdag, met (vaste) starttijd 9.45-12.00 uur.
€167 per groep
Op locatie
Domtoren
Domkerk