LKCAtelier: Van kennissynthese tot beleidsontwikkeling
Deze bijeenkomst is geweest. Bekijk hier actuele agenda van bijeenkomsten en trainingen
Wat valt op uit tien jaar onderzoek naar cultuurbeoefening? Wat gaat goed, wat gaat minder goed en welke kansen en bedreigingen zie je voor mensen die cultuur willen beoefenen? In het LKCAtelier op dinsdag 4 juni 2024 gaan de deelnemers in gesprek over de kennissynthese cultuurbeoefening; een verzameling van tien jaar Nederlands onderzoek naar cultuurbeoefening op school en in de vrije tijd.
Wat kun je verwachten?
Tijdens dit online LKCAtelier wordt de totstandkoming van de kennissynthese besproken, de opzet van het onderzoek en een aantal highlights. Daarna gaan de deelnemers in kleinere groepen aan de hand van een SWOT-analyse in gesprek over gemeentelijk, provinciaal en landelijk beleid voor cultuurbeoefening. Bekijk het programma.
Over de kennissynthese
LKCA schreef de kennissynthese op verzoek van het ministerie van OCW, IPO en VNG en in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Het rapport beschrijft zes gebieden: cultuureducatie, cultuurparticipatie, amateurkunst, erfgoedparticipatie, immaterieel erfgoed en talentontwikkeling. Hierbij wordt vooral gekeken naar actieve cultuurbeoefening.
De literatuur wordt beschreven aan de hand van vier soorten partijen die actief zijn binnen het ‘systeem’ van cultuurbeoefening: beoefenaars, aanbieders*, ondersteuners en overheden. De kennissynthese is gebaseerd op één type bron: gepubliceerd onderzoek naar cultuurbeoefening in (Caribisch) Nederland. Het betreft gepubliceerd empirisch- of literatuuronderzoek uit de afgelopen tien jaar.
Download de kennissynthese cultuurbeoefening
Voor wie is dit LKCAtelier interessant?
Ben jij cultuurbeoefenaar, cultuuraanbieder* of werk je bij een ondersteunende organisatie of overheid? Wil je meer weten over onderzoek naar cultuurbeoefening in Nederland en denk je graag mee over het landelijk beleid? Dan is deze bijeenkomst interessant voor jou.
* Een aanbieder is in dit geval een organisatie of persoon die cultuurbeoefening mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een school, kunstdocent, artistiek begeleider, muziekschool, museum of gezelschap.