PO
Inspiratie

Ruimte voor visie op cultuur bij OBS ’t Zand

Cultuur & School Utrecht i.s.m. OBS 't Zand
14 december 2023
Studiedag-OBS-t-Zand-
Laat als eerste een reactie achter

Regelmatig helpen onze consulenten scholen bij het (opnieuw) vormgeven van hun cultuurplan. Zo begeleidde consulent Reineke de Vries OBS ’t Zand tijdens hun studiedag.

Het is woensdagmiddag. In het klaslokaal van groep 8 wordt even niet geoefend met staartdelingen en breuken. Het is studiedag, en de vijfentwintig leerkrachten van OBS ’t Zand zijn met elkaar in gesprek over de waarde van cultuuronderwijs voor hun leerlingen. Aan de hand van de fotokaarten, benoemen ze wat volgens hen de kracht is van cultuur in de klas. “Ik zie andere kanten van leerlingen”, zegt de een; “Ze leren zich inleven in een ander”, is de conclusie van een andere leerkracht.

Op OBS ’t Zand wordt veel aan cultuuronderwijs gedaan. Maar het cultuurplan is al een aantal jaar oud en de visie op cultuur is niet meegegroeid met de school en het team. Dit was reden voor directeur Joyce Brand en icc’er Gideon Haak om met het team opnieuw naar deze visie te kijken. Reineke de Vries, consulent bij Cultuur & School Utrecht, begeleidde dit onderdeel van de studiedag.

Na de werkvorm met de fotokaarten gaat het team terug naar het begin. Waar hebben we het eigenlijk over als het gaat over cultuuronderwijs? In vogelvlucht worden de leerkrachten meegenomen langs kerndoelen en definities, om te landen bij de vraag: wat vinden jullie belangrijk voor jullie leerlingen? Aan de hand van stellingen bespreken de leerkrachten in groepjes deze vraag. Er komt een helder beeld uit rollen, het begin van de visie staat! De komende tijd wordt deze verder uitgewerkt.

Wil je ook aandacht besteden aan cultuuronderwijs, bijvoorbeeld tijdens een studiedag of teamvergadering? Lees hier meer en neem contact op via consulent@cultuurenschoolutrecht.nl.

Studiedag bij OBS t Zand over cultuuronderwijs

Wist je dat?
… Onze culturele partners ook veel aanbod aan (korte) trainingen en workshops bieden?

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.