PO
Inspiratie

Nieuwe mogelijkheden samen ontdekken

Podiumbeesten i.s.m. Kunst in de Klas
9 december 2022
Podiumbeesten - Dieren op het podium
Laat als eerste een reactie achter

Op een van de scholen waar Podiumbeesten al langer komt, is kunsteducatie een bewuste keuze. De school vindt het dé manier om te leren over jezelf en de wereld om je heen. Onze vakdocenten ontwikkelen samen met de school projecten, zodat ze onderdeel van het wereldoriëntatieonderwijs zijn.

De school werkt met centrale thema’s (schrijven, lezen, excursies, wereldoriëntatie, kunst) waarbij twee leerjaren samen aan hetzelfde thema werken. Het ontwikkelen en samenstellen van de lesinhoud is een proces waarin de leerkrachten creatief nadenken, verbindingen vinden en samen plannen schetsen. De kunstvakdocenten van Podiumbeesten en Kunst in de Klas doen mee in dit proces, haken aan bij de themavoorbereiding en brengen ideeën in vanuit de kunsten.

Bij onze projecten volgen we de fascinatie van de kinderen: ze kiezen zelf met welke kunstdiscipline ze willen werken. De verschillende activiteiten hebben een gezamenlijke kick-off en afsluiting. Daarom werken onze vakdocenten veel samen.

Elkaar inspireren
In het middenbouwproject over dieren kwamen we zo tot een pareltje: een nieuwe combinatie van kunstzinnige uitingen samen op één podium. Beeldende kunst ging over abstractie en samenwerken. Vogelsoorten werden gemaakt tot abstracte, vierkante kunstwerkjes, wat uiteindelijk één groot memory-spel werd.

Zo kwam de theaterdocent op het idee om een lévend dieren-memory te maken. Om de kinderen uit te dagen hun dierengedrag fysiek te maken, experimenteerden we met het neutrale masker: een masker zonder specifieke uitdrukking, waardoor alle aandacht uitgaat naar de bewegingen van het lichaam.

Daaruit ontstond weer het idee om in de beeldende lessen abstracte dierenmaskers te maken. De acteurs droegen deze maskers vervolgens tijdens hun performance. De maskers kwamen op het podium tot leven, wat voor de jonge beeldend kunstenaars weer heel verrassend was. Iedereen stond met zijn eigen talent in het licht.

Dat is de kracht van nieuwe projecten samen ontwikkelen! De mogelijkheden vliegen je om de oren!

 

Headerfoto: Podiumbeesten

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.