PO
VO
Inspiratie

Inspiratiesessie STRP – Experimenteren op de Inspiratiesessie Kunst, Technologie en Toekomst

Cultuur & School Utrecht
1 juni 2022
Laat als eerste een reactie achter

Kunstcollectief STRP verzorgt op de Cultuur & School Utrecht Inspiratiedag de Inspiratiesessie Kunst, Technologie & Toekomst. Deelnemers ervaren hoe kunst kan bijdragen om anders naar de wereld en naar de toekomst te kijken én hoe moderne technologie daarin helpt.

Het is een surrealistische ervaring. Een laptop met een muziekprogramma is aangesloten op elektroden. Daarnaast een kamerplant met grote bladeren. Zodra we met een elektrode een blad aanraken, klinken warme synthesizerklanken uit de laptop. Muziek gemaakt met de levensenergie van een plant.

Anders naar planten kijken
Het experiment heeft een doel: empathie ontwikkelen voor planten. Dit kinkt misschien bizar. Een plant heeft toch geen gevoel en intenties? Is een plant niet gewoon een ding? De workshop empathie voor planten leert ons: planten zijn zich bewust van hun omgeving, maar leven in een heel ander besef van ruimte en tijd.

De geur van gemaaid gras is eigenlijk die van een stresshormoon, zo leren wij. Een versneld afgespeelde film laat sociaal gedrag zien tussen planten. Na deze workshop gaan we planten anders zien. We zijn gestimuleerd anders over ze te denken. Onze blik is opener geworden.

STRP
Dat stimuleren tot denken is de doelstelling van collectief STRP (spreek uit: Strijp, vernoemd naar de oude Philipsfabrieken in Eindhoven, waar nu creatieve activiteiten plaatsvinden). STRP organiseert onderwijsworkshops, projecten en bijeenkomsten, met als thema kunst en technologie.

STRP verzorgt deze inspiratiesessie met drie kleinere workshops die tegelijkertijd plaatsvinden. Na de inleidende lezing door Shirley Hendrikse – hoofd Educatie bij STRP – kunnen we zelf aan de slag. Naast planten beter leren begrijpen, maken we animaties met geluid en een mens-robot-circuit.

Deelnemers zijn allemaal op één of andere manier betrokken bij het onderwijs. Sommigen werken in het basisonderwijs of middelbaar onderwijs, anderen werken in de culturele sector. Wat hen vandaag verbindt, is de motivatie om kinderen en jongeren op een creatieve manier te betrekken in de wereld om hen heen en de toekomst die voor hen ligt.

Kunst stimuleert het denken
“De wereld staat voor ingewikkelde vraagstukken”, zegt Shirley Hendrikse. “Een oorlog dichtbij, een klimaat dat verandert. Hoe kijk je daartegenaan? Hoe zie jij de toekomst? Kunst is een middel om dat te ervaren. Het stimuleert je om erover te denken. Kunst maakt dat wat nog niet bestaat zichtbaar.”

Technologie is een middel om kunst vorm te geven. Shirley Hendrikse: “Technologie is niet meer weg te denken uit deze tijd. Met onze programma’s willen wij jongeren helpen de creatieve mogelijkheden van technologie te ontdekken en deze te gebruiken bij de grote vragen en uitdagingen van deze tijd.”

Inspiratie om verder te gaan
Na afloop is er gelegenheid om na te praten tijdens de borrel. Manon is leerkracht techniek op een basisschool die creativiteit stimuleert. Ze bezocht deze Inspiratiesessie en de workshop Empathie voor Planten. “Ik voel me geïnspireerd” vertelt ze. “De workshops geven me stof om over na te denken. Hoe kan ik mijn leerlingen prikkelen om zich met hun werk te richten op de wereld waarin zij leven? Dit geeft inspiratie om daarmee in de les aan de slag te gaan.”

Wist je dat?
… deze Inspiratiesessie met STRP onderdeel is van de Cultuur & School Inspiratiedag Utrecht 2022? Bekijk ook de Inspiratiesessies van Merlijn Twaalfhoven en Onias Landveld.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.