PO
VO
Inspiratie

Inspiratiesessie Onias Landveld – Spoken word

Cultuur & School Utrecht
1 juni 2022
Laat als eerste een reactie achter

Lang geleden, in de hitte van de Zuid-Amerikaanse zon, zongen slaven liederen om met elkaar te communiceren. Tijdens het werken vertelden ze elkaar verhalen, baden ze en gaven ze boodschappen door. Nu, eeuwen later, is deze vorm van communicatie uitgegroeid tot een kunstvorm: spoken word. Volgens Onias Landveld, verhalenverteller, schrijver, spreker, dichter en theatermaker, zit in iedereen een spoken word-artiest. Dus óók in de deelnemers van zijn sessie op de Cultuur & School Utrecht inspiratiedag! Onias daagt hen uit om zelf aan de slag te gaan en hun eigen spoken word voor te dragen.

“Spoken word is een taalkunst, die dicht tegen poëzie aanligt. Het gedicht of verhaal kan rijmen, maar dat hoeft niet. Bij spoken word gaat het om de performance,” vertelt Onias aan de groep basisschoolleerkrachten, middelbare schooldocenten en cultuuraanbieders. “Het is een manier om je mening te uiten. Je wil dat wat er in jouw hoofd en hart zit, gehoord wordt. Dat de ander voelt wat jij voelt.” Om dat te bereiken, wordt er in spoken word veel gebruik gemaakt van vergelijkingen en metaforen. “Door nieuwe manieren te zoeken om iets te beschrijven, vertel je het poëtisch. Gemiddeld gebruiken we 2.000 Nederlandse woorden per dag. Je hebt dus veel meer woorden in je vocabulaire dan je denkt.”

Zelf aan de slag
Om op zoek te gaan naar deze vergelijkingen en metaforen, geeft Onias de deelnemers een oefening die hij normaal gesproken aan leerlingen geeft. “Zo ervaren de deelnemers zelf wat spoken word inhoudt en kunnen ze het in de klas toepassen.” Ook de aanwezige cultuuraanbieders worden door deze creatieve opbouw van de oefeningen gevoed om na te denken op welke wijze je kinderen en jongeren kunt inspireren met spoken word. De deelnemers zweten, zwoegen en schrijven, met fantastische resultaten tot gevolg. Dan is het tijd om sámen te performen. De gedichten die de deelnemers zelfstandig hebben geschreven, voegen ze in groepjes samen tot één geheel. Op het podium dragen ze hun spoken word voor. Iedereen heeft een rol. Er wordt gestampt, geschreeuwd, geroepen en geëchood. En inderdaad: in íedere deelnemer zit een spoken word-artiest.

Reacties van deelnemers
Leerkracht van groep 8: “Mijn klas is veel bezig met rap en hoe ze zichzelf kunnen uiten. Ik denk dat dit daar fantastisch bij aansluit. Ik kan het morgen gelijk uitproberen!”

Projectleider bij Kunst Centraal: “Onias heeft het met een simpele oefening met woorden voor elkaar gekregen om een diepere laag te bereiken. De creativiteit die ergens in ons verstopt zit, heeft hij naar boven gehaald. Het is ook leerzaam om iets te presenteren samen met mensen die je niet kent. Het is ontzettend leuk voor leerlingen, maar zeker ook voor ons!”

Wist je dat?
… deze Inspiratiesessie met Onias Landveld onderdeel is van de Cultuur & School Inspiratiedag Utrecht 2022? Bekijk ook de Inspiratiesessies van Merlijn Twaalfhoven en STRP.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.