PO
VO
Nieuws

Herstel en veerkracht op school, de stand na 1 jaar

Cultuur & School Utrecht
26 februari 2024
tartrapportage Oberon Herstel en veerkracht op school
Laat als eerste een reactie achter

Onderzoeks- en adviesbureau Oberon voert in opdracht van Cultuur & School Utrecht een driejarige monitor uit in de schooljaren 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025. Met de monitor brengen we de ervaringen en opbrengsten van onze aanpak binnen het Utrechtse programma Herstel en veerkracht voor de Utrechtse jeugd in beeld. De uitkomsten van het eerste schooljaar 2022-2023 laten zien dat de aanpak, gestart in 2022, nu al meerwaarde lijkt te genereren. Met name de uitbreiding van het aantal consulenten werpt vruchten af, omdat we hierdoor nog meer ondersteuning kunnen bieden aan nog meer scholen.

Herstel en veerkracht na de coronapandemie

Na de coronapandemie bleek dat sommige (jonge) kinderen en jongeren extra geraakt waren en een grote impact ondervonden op hun sociaal emotionele ontwikkeling en/of leergroei. Voor die groep heeft Gemeente Utrecht de subsidieregeling Herstel en veerkracht voor de Utrechtse jeugd (2022-2025) ingesteld.

In 2022 kregen we van Gemeente Utrecht subsidie toegekend om scholen meer te ondersteunen na de coronapandemie. Dankzij deze subsidie konden we ons team uitbreiden met drie extra consulenten en een allround medewerker en onze dienstverlening verbreden.

De aanpak van Cultuur & School Utrecht

De consulenten hebben in 2022-2023 ingezet op het leggen van contact met de scholen, met name op een-op-een contacten met de cultuurcoördinatoren. Elke consulent is gekoppeld aan eigen scholen en heeft een eigen specialisme, zodat elke school en culturele partner een vast aanspreekpunt met specifieke kennis heeft. De consulenten vervullen vele rollen: ze voeren ambitiegesprekken met de scholen, zijn sparringpartner voor de cultuurcoördinator, ze zijn de verbindende factor tussen de school en het juiste aanbod, ze regelen praktische zaken, dragen kennis over, lezen en luisteren mee met de school, en zijn soms spreekbuis om draagvlak te creëren in de school.

Om het cultuuronderwijsveld nog verder te ondersteunen, hebben we het Kennisplatform opgezet, zijn we in schooljaar 2022-2023 gestart met het bemiddelen van werkdrukverlagend aanbod door kunstvakdocenten voor het primair– en voortgezet onderwijs en zetten we in op professionalisering voor scholen en culturele partners met de opleiding Cultuurcoördinator, de training Vakmanschap in Cultuuronderwijs en de training Prikkelvriendelijke Cultuureducatie.

Uitkomsten van de startmeting

Het is nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken over alle resultaten, omdat een aantal onderdelen – met name op het vlak van professionalisering – nog maar kort geleden in gang zijn gezet. Wel is nu al merkbaar dat de proactieve inzet van de consulenten op de scholen effect heeft.

Ondersteuning consulenten
De consulenten worden door alle betrokkenen beschouwd als een grote meerwaarde vanwege hun ondersteuning op maat, hun kennis en hun brede netwerk. Voor scholen is het aantrekkelijk dat wij het overzicht hebben over het aanbod van cultuureducatie in de stad en dat consulenten de (landelijke) ontwikkelingen kennen. De consulenten zorgen dat ze goed zichtbaar zijn als aanspreekpunt en het contact wordt ervaren als laagdrempelig en waardevol.

“Als ik met de consulenten heb gespard of gesproken heb ik altijd weer nieuwe ideeën, of ze mailen nog na, dan kan ik daar weer mee door”.

Scholen voor voortgezet onderwijs maken minder gebruik van ondersteuning door de consulenten, bijvoorbeeld omdat ze een cultuurcoördinator met voldoende uren in dienst hebben of omdat er al een stevig cultuuraanbod staat. Voor hen zou het helpen om concreter te weten met welke vragen zij de consulent kunnen benaderen. De scholen die wel contact hebben met de consulenten ervaren dit als zeer positief. Wederom worden het meedenken en de communicatie genoemd.

Voor culturele partners is het aantrekkelijk dat de consulenten goed thuis zijn in de onderwijssector en weten welke – soms praktische – overwegingen kunnen spelen voor scholen. De culturele partners ervaren, net als de scholen, de consulenten als behulpzaam, toegankelijk en makkelijk te bereiken. Het is voor hen een uitdaging om nieuwe, onbekende scholen te bereiken. Hierin zien zij een rol voor de consulenten. Daarnaast zien zij de website, en specifiek de sinds 2022 uitgebreide filteropties, als een belangrijk kanaal om hun aanbod te presenteren en scholen te bereiken.

Kennisplatform voor cultuuronderwijs
Ook scholen die weinig contact met een consulent hebben, zien ons als belangrijke partner waar ze inspiratie halen via de website, mails, de inspiratiedagen en andere evenementen.

Ongeveer een derde van de respondenten maakt gebruik van het kennisplatform. Hier is nog ruimte voor groei. Zij maken niet echt onderscheid tussen het kennisplatform en de overige onderdelen van de website. De respondenten beoordelen de website en informatievoorziening wel als informatief en inspirerend en uit de oplopende abonnee cijfers komt naar voren dat er groei is gerealiseerd.

Werkdrukverlagend aanbod
Het werkdrukverlagend cultuuraanbod is inmiddels goed vindbaar op de site en er is veel interesse in de mogelijkheden, inclusief de inzet van kunstvakdocenten. Met de training Vakmanschap in Cultuuronderwijs wordt voorzien in de behoefte aan het verder versterken van de didactische en pedagogische kwaliteit van de vakleerkracht.

Verder werken aan herstel en veerkracht

Deze tussenevaluatie laat zien dat we op de goede weg zijn in het behalen van onze doelen. De komende periode gaan we aan de slag met de inzichten en aanbevelingen uit het rapport, waarna een nieuwe peiling volgt. De consulenten blijven de komende jaren in elk geval een belangrijke rol vervullen als vast ankerpunt voor zowel de scholen als de culturele instellingen.

Lees het volledige Startrapport 2023

Monitor CSU Startrapport 2023

Wist je dat…
onze consulenten nog steeds ruimte hebben om nieuwe scholen en culturele partners te ondersteunen? Dus heb je een vraag of wil je een (verkennend) adviesgesprek? Neem contact op via consulent@cultuurenschoolutrecht.nl of laat hieronder een reactie achter.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.