PRO

Visie vertalen naar een pakkend beeld

Aanbieder: Podiumbeesten
Op school
90 m
Hele jaar

Podiumbeesten biedt maatwerk. Onze projecten kunnen we volledig afstemmen op de wensen van de school. Hieronder beschrijven we een voorbeeld van hoe we dit project op een school hebben uitgevoerd. 

Voor de Agatha Snellenschool hebben we een kunst & cultuur visie beeld op maat gemaakt, om uit te beelden wat hun visie op cultuureducatie is. Geen pagina’s vol tekst, maar één pakkend beeld. Dat wilde de school graag.

Het is ontstaan in samenwerking met de cultuurcoördinator en in afstemming met het hele team, dat input leverde op een paar momenten tijdens het maakproces. Zo schotelden we hen eerst schetsen van het visiebeeld voor, waarop zij suggesties en nieuwe beelden krabbelden, die weer zorgden voor nieuwe inspiratie.

Op deze school geloven ze wat Pablo Picasso ooit zei: “Every child is an artist”. Zoals een kunstenaar in zijn maakproces de wereld onderzoekt en afgaat op zijn impulsen en fascinaties, zo zien zij kinderen ook het liefst leren: door te ervaren. De Vier Keer Wijzer werkwijze ondersteunt de school hierbij.

Cultuureducatie speelt een belangrijke rol. Kinderen ontdekken welke kunstdisciplines het beste aansluiten bij hun talenten. Ook verrijkt het hun leerervaring, wanneer cultureel erfgoed, bezoeken aan musea of voorstellingen hen op een alternatieve manier kennis laten maken met de lesstof die zij op dat moment behandelen.

De basis voor het visiebeeld is het logo van de school. Op het schoolplein stond een prachtige kastanjeboom met een gigantisch bladerdak. De afbeelding daarvan gebruiken zij als schoollogo; een rode kastanjeboom, met de naam van de school erin. Voor de cultuureducatie visie kleurden we de boom verder in en gaven hem wortels.

De boom verbeeldt de groei die zij de leerlingen wensen. Met zijn wortels kan een boom opnemen wat hij nodig heeft uit de aarde. Het wortelnetwerk van de boom verbeeldt de wijze waarop kinderen kennis tot zich nemen, door vanuit hun eigen intelligentie te leren.

De meervoudige intelligentietheorie is een van de pijlers van de Vier Keer Wijzer-werkwijze. Daarom staat bovenaan in de visie: leren vanuit je KRACHT.

In de stam van de boom staan het hoofd, het hart en de handen gekerfd. Veiligheid vormt de basis van waaruit een verdere, volwaardige ontwikkeling van hoofd, hart en handen mogelijk is. Een drie-eenheid, omdat gelijk gewicht wordt gegeven aan elk component.

De takken tonen de vaardigheden die kinderen zullen ontwikkelen naarmate zij groter en groter groeien. Deze vaardigheden worden in het cultuurplan verder uitgewerkt. Elke tak toont een einddoel voor cultuureducatie, waar de school doelgericht aan werkt in de cultuur activiteiten.

Het visiebeeld communiceert waar de school voor staat en hoe ze dat in de praktijk brengen.

Dit aanbod maakten we speciaal voor een school en kan opnieuw uitgevoerd worden. Heb je een ander idee, neem dan contact op.

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Kritisch denken, Samenwerken

Leerdoelen

  • Een visie op kunst en cultuur formuleren met het hele team.
  • Doelen voor cultuur die direct voortvloeien uit de visie.
  • Een professioneel ontworpen visie beeld voor de school dat zorgt voor herkenbaarheid en verankering.

Extra informatie

De prijs wordt voor jouw school in overleg bepaald. Zo kunnen we aanbod langer, korter of vanuit een andere invalshoek maken, zodat het past bij de school.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
90 minuten
Soort
Icc-training, Visieontwikkeling (cultuurplan)
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag
Prijs
€800 per project (prijsindicatie)
Locatie(s)
Op school
Aanbieder
Podiumbeesten

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.