PO

Slavernijverleden van Utrecht

Op locatie
Groep 6/7/8
Speciale doelgroep
90 m
Hele jaar

Hoe gaan we om met het slavernijverleden van Utrecht? Het slavernijverleden van Utrecht is een donker hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad. Gedurende de 17e en 18e eeuw waren slavernij en de handel in tot slaaf gemaakte mensen wijdverspreid in Nederland en Utrecht was hierop geen uitzondering.

Het slavernijverleden heeft dan ook diepe sporen nagelaten in Utrecht. Veel gebouwen en monumenten in de stad werden gebouwd met de opbrengsten van de slavenhandel en ook in het depot van ons archief zijn ook vele stukken terug te vinden die dit verhaal vertellen. Het bewustzijn over het slavernijverleden en de gevolgen ervan groeit in heel Nederland, ook in Utrecht. Het is belangrijk om het slavernijverleden niet te vergeten en de erfenis ervan te erkennen. Wij nodigen klassen dan ook van harte uit om langs te komen en met ons dit verleden te gaan onderzoeken. Want wat betekent dit verleden voor jouzelf?

Tijdens de les krijgen leerlingen in de studiezaal van het archief originele bronnen over slavernij te zien en gaan ze hiermee aan de slag. Ook doen we met elkaar een emotienetwerk bij het slavernijmonument in het Griftpark. Door het bespreken en onderzoeken van ons verleden kunnen we een beter begrip krijgen van de impact van slavernij op onze samenleving en de noodzaak van gelijkheid en rechtvaardigheid.

Kortom: gedurende dit archiefbezoek gaan de leerlingen actief aan de slag met thema’s als burgerschap, slavernijverleden en de eigen identiteit.

Let op! Deze les vindt plaats in onze studiezaal locatie, aan de Alexander Numankade. Dus niet in de Expo in de binnenstad!

Speciale doelgroep

Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Uitzonderlijk begaafd

Thema

Burgerschap, Diversiteit/Inclusiviteit, Emoties/Gevoel, Familie, Feesten/Vieringen, Identiteit, Landen/Culturen, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Oriëntatie op jezelf en de wereld 53, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Kritisch denken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

  • Leerlingen leren te kijken naar Nederlands koloniaal verleden vanuit Utrechts perspectief

Extra informatie

Utrecht verder ontdekken? Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je in datzelfde schooljaar 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.

Educatief materiaal

Niet van toepassing
Duur
90 minuten
Soort
Museumbezoek
Periode
Hele jaar
Beschikbare dagen en tijden
Maandag t/m vrijdag, 9.30-17.00 uur
Prijs
€100 per groep
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Het Utrechts Archief studiezaal en depot - Alexander Numankade 199-201 - 3572 KW Utrecht
Foto/video credit
Headerfoto: Slavernijmonument Utrecht (foto HUA)

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.