VO

De Nederlandsche Cocaïnefabriek | Tafel van Vijf Muziektheater

Op locatie
Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO, VWO 2/3/4/5/6
105 m
11/12/2024

De Nederlandse Cocaïnefabriek – legale handel tijdens WOI

Na lovende kritieken en geweldige recensies in de media presenteren Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn komend najaar de reprise van ‘De Nederlandsche Cocaïnefabriek’, Een programma bestaande uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met live muziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

Medicijnbuisjes, doktersjassen en een gevaarlijk wit goedje. In muziektheatervoorstelling De Nederlandsche Cocaïnefabriek volgen we handelsreiziger Lucien, die legale, medicinale cocaïne aan de man brengt tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het stuk is een interactieve expositie en muzikale gamevoorstelling in één, en werd losjes gebaseerd op het boek van Conny Braam. Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden.

Programma met dilemma’s
Je zou zeggen dat iedereen een systeem met veel ernstige en slechte bijverschijnselen voor natuur, mens en/of maatschappij (zoals bijvoorbeeld drugshandel of bio-industrie) direct wil stoppen. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo makkelijk. Hoe komt dat? In dit programma ervaren de leerlingen welke dilemma’s bij het maken van die keuzes om de hoek komen kijken.

Interactieve Expo
Het programma start met een rondgang door de pop-up expo van Museum Huis Doorn om de leerlingen de benodigde context te bieden over de tijd rond de Eerste Wereldoorlog en de Nederlandse Cocaïnehandel. Verdeeld in teams krijgen leerlingen via een mobiel vragen en dilemma’s voorgeschoteld, waarbij keuzes moeten worden gemaakt.

Gamevoorstelling met live muziek
Aansluitend gaan de leerlingen in de voorstelling met hoofdpersoon Lucien mee terug in de tijd van WOI en komen ze middels een geïntegreerde spelvorm voor dilemma’s te staan. In tijden van crisis en oorlog moeten ze keuzes maken in de verkoop van medicinale pijnstilling voor gewonde soldaten. Maar iedere keuze heeft consequenties. Hoe gaan leerlingen om met de dilemma’s? Welke handelsgeest drijft jongeren voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar. Deze belevenis vergeet je niet snel!

Thema

Burgerschap, Gezondheid/Leefstijl, Muziek, Oorlog/Vrede, Tijd/Geschiedenis

Aansluiting op schoolvakken

Beeldende vakken, Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV), Drama, Economie, Geschiedenis, Kunst en cultuur

Aansluiting op kerndoelen

Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering

Leerdoelen

  • Je zou zeggen dat iedereen een systeem met veel ernstige en slechte bijverschijnselen voor natuur, mens en/of maatschappij (zoals bijvoorbeeld drugshandel of bio-industrie) direct wil stoppen. Toch blijkt dit in de praktijk niet zo makkelijk. Hoe komt dat? In dit programma ervaren de leerlingen welke dilemma’s bij het maken van die keuzes om de hoek komen kijken.
De combinatie van het verhaal, de muziek met eigen gemaakte instrumenten en de actieve bijdrage van het publiek maakt het een voorstelling die direct ook het gesprek losmaakt tussen de toeschouwers. Ik hoop dat er heel veel jongeren naar deze voorstelling komen.
CJP directeur Walter Groenen
Deel of print je favorieten of exporteer ze naar het plansysteem om in te schrijven.
Duur
105 minuten
Soort
Voorstelling of concert
Periode
11/12/2024
Beschikbare dagen en tijden
Woensdag 11 december 2024 om 14:00
Prijs
€10 per leerling
CJP Cultuurkaart
Deze activiteit kan worden betaald met de CJP Cultuurkaart
Locatie(s)
Op locatie
Adres locatie(s)
Stadsschouwburg Utrecht - Lucasbolwerk 24 - 3512 EJ Utrecht
Pelle van den Berg - consulent Cultuur en School Utrecht

Heb je een vraag?

Neem contact op met Pelle van den Berg
030 71 16 229 consulent@cultuurenschoolutrecht.nl
Foto/video credit
Headerfoto: Theo Scholten

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Ik ontvang graag het nieuws van Cultuur & School Utrecht & updates van het Kennisplatform:
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.