PO
VO
Vraag en Aanbod

Gezocht: testers voor een educatieve fietstocht over WOII in Utrecht!

25 januari 2023
fietsttochtles-utrechts-archief
2 reacties. Reageer ook op dit artikel

Wie waren de master minds die honderden Joodse kinderen verstopten in de stad? Welke donkere geschiedenis heeft het Maliebaanstation? Waar staan de gevangenissen die de Duitsers bewaakten? En kun jij – wat tijdens de oorlog niemand lukte – een geheim verzetshuisje opsporen? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? En ben jij leraar in groep 7/8 of 1/2 havo/vwo? Dan zoeken we jou!

Het Utrechts Archief ontwikkelt een educatieve fietstocht over de Tweede Wereldoorlog in Utrecht waarbij jullie leerlingen ‘het veld’ in trekken om het oorlogsverleden van Utrecht te ontdekken. Zij treden in de voetsporen van een historische stadsgenoot en fietsen door het Utrecht van de jaren veertig. Waar kwamen de verzetsleden, de Duitse soldaten, de onderduikers en de collaborateurs allemaal? Welke bekende gebouwen verbergen onbekende geschiedenissen? Tijdens de fietstocht luister je naar de waargebeurde verhalen van historische Utrechters en krijg je de kans om bijzondere foto’s en documenten te bekijken. Hoe was het om in oorlogstijd te leven? En kun je eigenlijk wel zomaar zeggen of iemand ‘goed’ of ‘fout’ was?

Voordat we deze educatieve fietstocht gaan aanbieden, willen wij de les graag testen met geïnteresseerden. De expertise en ervaring van leraren wordt zeer op prijs gesteld! Meefietsen? Laat hieronder een reactie achter of neem contact op via communicatie@cultuurenschoolutrecht.nl

Tijd: maandagmiddag 20 februari van 13.00 tot 15.00 uur
Nodig: een fiets en een (fiets)tas waar een iPad en klembord in passen
Start: het plein van Het Utrechts Archief (Hamburgerstraat 28)

 

2 reacties
 • Gabriel Nuchelmans
  11 februari 2023 om 09:01

  Hallo,
  Wij zijn zeer geïnteresseerd in de fietstocht, maar 20 februari is iets te vroeg. We gaan in april een project doen over wo 2 in Utrecht en richten ons dan voornamelijk op lokale verhalen.
  Is het ook mogelijk om de fietstocht in april te doen?

  • Cultuur & School Utrecht
   13 februari 2023 om 11:58

   Hallo Gabriel, leuk dat je enthousiast bent! We gaan erover in gesprek met Het Utrechts Archief en koppelen het zo spoedig mogelijk aan je terug.

 • Lieneke
  13 februari 2023 om 13:15

  Beste Gabriël,

  De fietstocht wordt op 20 februari getest, daar is deze oproep voor 😉 Hij is te boeken vanaf 1 maart, dus in april gaan fietsen is zeker mogelijk! Mocht je zin/tijd hebben om op 20 februari mee te testen, wees van harte welkom. En zo niet, dan kun je de fietstocht zeker boeken. Hij staat als het goed is vanaf vandaag online op de site van Cultuur en School. Graag tot ziens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.