Zweven en zwaartekracht
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/zweven-en-zwaartekracht/
Waarom val je naar beneden als je omhoog springt? Waarom blijven de maan en de sterren wél aan de hemel hangen? Het sleutelwoord is zwaartekracht. Hoe dat werkt? Onderzoek het in een echte sterrenwacht!
De les begint met een interactieve presentatie in de oude collegezaal. We gaan op onderzoek uit. Wat is zwaartekracht? Waarom kan een astronaut blijven zweven? Wat gebeurt er als de zwaartekracht op aarde weg zou vallen? Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Ook ervaren we een beetje gewichtloosheid met een proefje. Theorie onder de knie? Aan de slag met zwaartekracht! Ontwerp een ballonraket. Welke raket vliegt het hardst of hoogst? Wat is het effect van verschillende vleugels? Gaat het beter met veel of weinig lucht? Al doende verbeter je je ontwerp.
Vast onderdeel van elk lesprogramma van Sonnenborgh is het toetje: kijken door een echte telescoop! Op Sonnenborgh staat een grote telescoop uit 1863 waar beroemd onderzoek mee gedaan is. Hoe werkt een telescoop? En de koepel waarin hij staat?
Informatie over maatwerk en/of toegankelijkheid
Sonnenborgh kan binnen dit programma maatwerk leveren voor de bovengenoemde doelgroepen. Neem contact met ons op en geef je wensen aan, dan passen wij de moeilijkheid van het programma aan.
Speciale doelgroep
Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Moeilijk lerend / SO cluster 3, Psychische of gedragsuitdaging / SO cluster 4, Moeilijk opvoedbaar / SO cluster 4, Uitzonderlijk begaafd, Taalachterstand
Thema
Het heelal, Natuur/Milieu, Onderzoek/Avontuur
Aansluiting op schoolvakken
Oriëntatie op jezelf en de wereld
Aansluiting op kerndoelen
Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren, Creatief denken, Kritisch denken, Probleem oplossen, Samenwerken
Leerdoelen
- De leerlingen leren de begrippen zwaartekracht en gewichtloosheid
- De leerlingen leren dat zwaartekracht verschillend is op verschillende plekken in ons zonnestelsel
- De leerlingen denken na over de vraag wat leven in gewichtloosheid voor gevolgen heeft en ervaren zo een wetenschappelijk onderzoekende denkhouding
Extra informatie
Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.
Educatief materiaal
90 minuten
Les of lessenreeks
Hele jaar
Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden om 10.00 - 12.00 en 14.00 uur Andere starttijden in overl...
€170 per groep
Op locatie
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht