PO

Zweven en zwaartekracht

Op locatie
Groep 5/6/7/8
90 m
Hele jaar

Waarom val je naar beneden als je omhoog springt? Waarom blijven de maan en de sterren wél aan de hemel hangen? Het sleutelwoord is zwaartekracht. Hoe dat werkt? Onderzoek het in een echte sterrenwacht!

De les begint met een interactieve presentatie in de oude collegezaal. We gaan op onderzoek uit. Wat is zwaartekracht? Waarom kan een astronaut blijven zweven? Wat gebeurt er als de zwaartekracht op aarde weg zou vallen? Al pratend ervaren de leerlingen een wetenschappelijke onderzoekende denkhouding. Ook ervaren we een beetje gewichtloosheid met een proefje. Theorie onder de knie? Aan de slag met zwaartekracht! Ontwerp een ballonraket. Welke raket vliegt het hardst of hoogst? Wat is het effect van verschillende vleugels? Gaat het beter met veel of weinig lucht? Al doende verbeter je je ontwerp.

Vast onderdeel van elk lesprogramma van Sonnenborgh is het toetje: kijken door een echte telescoop! Op Sonnenborgh staat een grote telescoop uit 1856 waar beroemd onderzoek mee gedaan is. Hoe werkt een telescoop? En de koepel waarin hij staat?

Thema

Het heelal

Aansluiting op schoolvakken

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen

Oriëntatie op jezelf en de wereld 42, Oriëntatie op jezelf en de wereld 46

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Kritisch denken

Leerdoelen

  • De leerlingen leren de begrippen zwaartekracht en gewichtloosheid.
  • De leerlingen leren dat zwaartekracht verschillend is op verschillende plekken in ons zonnestelsel.
  • De leerlingen denken na over de vraag wat leven in gewichtloosheid voor gevolgen heeft en ervaren zo een wetenschappelijk onderzoekende denkhouding.

Extra informatie

Alle educatieve programma’s van Sonnenborgh brengen de leerlingen op interactieve wijze in aanraking met wetenschap. Onderzoekend leren en wetenschappelijk denken staan centraal.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen.

Maandag t/m vrijdag kan er gestart worden tussen 10:00 en 15:30 uur.

Bewaar of deel deze activiteit
Bewaard

Educatief materiaal

De leerkracht kan op deze pagina een leerlingboekje en een lesbrief downloaden. Hierin staan tips voor een voorbereidende les over gewichtloosheid in het ruimtestation ISS (met links naar filmpjes over André Kuipers in het ISS) en suggesties voor een verwerkingsles (het ontwerpen van parachutes om een veilige terugkeer naar de aarde te maken).
Ontwikkeld voor
5/6/7/8
Duur
90 minuten
Soort
Les of lessenreeks
Periode
Hele jaar
Prijs
€150 per groep
Locatie(s)
op locatie
Adres locatie(s)
Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - Zonnenburg 2 - 3512 NL Utrecht

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.