De geschiedenis van schrijven
https://cultuurenschoolutrecht.nl/activiteiten/de-geschiedenis-van-schrijven/
Help! Er is een dief in het archief… een boek blijkt gestolen! En boeken zijn enorm waardevol, dit komt door het monnikenwerk dat nodig was om ze te maken. Kunnen de leerlingen helpen om het boek terug te krijgen?
Schrijven is door de eeuwen heen heel wat veranderd. Vroeger schreven mensen letters met sierlijke krullen. Ze gebruikten daarvoor geen gewone pennen, maar veren die ze doopten in potjes met inkt. En ze schreven niet op papier, maar op dierenhuid!
In deze les gaan leerlingen aan de slag met de geschiedenis van schrijven. Van perkament met ganzenveren, de boekdrukkunst tot schrijven met griffels en leitjes: alles komt voorbij. Tijdens deze les leren de leerlingen wat monnikenwerk is, hoe perkament gemaakt werd en wat een grote uitvinding de boekdrukkunst eigenlijk geweest is.
Een leuke, interactieve les waarbij de leerlingen ook vooral veel leren door doen en ervaren.
Speciale doelgroep
Deze activiteit is (ook) geschikt voor: Motorische uitdaging / SO cluster 3, Moeilijk lerend / SO cluster 3, Uitzonderlijk begaafd
Thema
Landen/Culturen, Onderzoek/Avontuur, Techniek, Tijd/Geschiedenis
Aansluiting op schoolvakken
Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld
Aansluiting op kerndoelen
Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, Oriëntatie op jezelf en de wereld 52, Kunstzinnige oriëntatie 54, Kunstzinnige oriëntatie 55, Kunstzinnige oriëntatie 56
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren, Creatief denken, Informatie vaardigheden, Probleem oplossen, Samenwerken
Leerdoelen
- Kennismaken met de geschiedenis van schrijven
- Ervaren hoe de verschillende schrijfmethodes van vroeger werkten
Extra informatie
Utrecht verder ontdekken? Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je bij de Domtoren 20% korting op een educatieprogramma dat afgenomen wordt in datzelfde schooljaar.
Educatief materiaal
75 minuten
Museumbezoek
Hele jaar
Maandag t/m vrijdag, 9.30-17.00 uur.
€100 per groep
Op locatie
Het Utrechts Archief