Dear T,

Dear T, is het theatergezelschap van Tim Schouten (bekend van het kinderprogramma Checkpoint). De voorstellingen van Dear T, hebben als doel om mensen, hoe verschillend ook, te ontwapenen. Dit doet Dear T, door het jonge publiek mee te nemen in de gevoelswereld van uiteenlopende personages. Op die manier inspireert Dear T, kinderen om begrip te ontwikkelen voor verschillende perspectieven en hun empathie te vergroten.
KENMERKEND VOOR DEAR T,
De voorstellingen van Dear T, zijn tekstvoorstellingen die zich laten kenmerken door drie speerpunten:
Muzikaliteit: er wordt standaard samengewerkt met een componist voor het componeren van muziek. Als aanvulling op de taal wordt ook op een muzikaal en intuïtief niveau gecommuniceerd met het jonge publiek. Daarnaast wordt muziek ingezet voor het creëren van een dynamische spanningsboog en als puls in interactiemomenten.
Interactie: de interactie met publiek vindt Tim belangrijk omdat hij daarmee de kijker nog meer mee kan nemen in de voorstelling. De kijker wordt uitgedaagd om mee te doen, te zingen, te bewegen, te vieren, etc. De kijker wordt hierdoor mede-eigenaar van het verhaal en krijgt de voorstelling niet alleen in overdrachtelijke zin mee, maar ervaart het lijfelijk. Daarnaast vormt het één van de elementen om de voorstelling transparant te maken.
Transparantie: Tim hanteert een transparante code: de acteurs ontkennen niet dat ze acteurs zijn. Ze zijn samen met het publiek in het verhaal aanwezig. Die transparantie komt daarnaast terug in decor, waar met weinig theatrale middelen handvatten aan de kijker worden gegeven om met diens eigen fantasie de rest in te vullen. Ook dit om kinderen meer eigenaarschap over hun ervaring te bieden.
GESCHIEDENIS
In de afgelopen 5 jaar produceerde Dear T, 5 jeugdvoorstellingen. Grootste ontwapenfeit is Het Prinsensprookje (6+ – 2021) dat door meer dan 10.000 mensen werd gezien. Een sprookje over (een niet-geproblematiseerde) liefde tussen twee prinsen. In 2023 werd de voorstelling genomineerd voor de Niekie van den Berg Prijs. Een prijs voor geëngageerde onafhankelijke theatermakers.
Deze voorstelling zorgt voor meer begrip en tolerantie, te beginnen bij de kinderen. Dat biedt hoop voor de toekomst.
Leerkracht Petrusschool Volendam
Meer begrip voor elkaar werd ook bereikt door onze meest recente voorstelling Sorrie Morrie (6+ – 2023). Een voorstelling over hoe grote gevoelens Morrie steeds verlammen en haar letterlijk doen stilstaan.
“In de klas zijn ook kinderen die stil kunnen vallen, kinderen begrijpen dat nu beter van elkaar.”
Leerkracht basisschool Cleophas Overvecht
In de voorstelling David & Goliath: de smartlappenopera (6+ – 2020) was als publiek te ervaren dat er zelfs voor een grote gevaarlijke reus als Goliath empathie en begrip valt op te brengen, wanneer blijkt dat Goliath het liefst bij diens moeder is.
“Goliath is een aanvankelijk zeer ijdele, onsympathieke reus – lekker lomp gespeeld door Yara Piekema – maar de ruwe bolster verhult natuurlijk een blanke pit. Het personage ontwikkelt zich ruwweg van ‘’t Is moeilijk bescheiden te blijven, als je zo goed bent als ik’ naar ‘Oh, kon ik maar terug naar mijn moeder.’”
Sander Janssens in de Theaterkrant over David & Goliath