VO

BAK, basis voor actuele kunst

Met BAK, basis voor actuele kunst in Utrecht is het mogelijk om professionele kunstenaars de school binnen te halen en met ze samen te werken. BAK biedt voor het voortgezet onderwijs verschillende programma’s aan. Deze pagina biedt een overzicht van de mogelijkheden: van korte presentaties, rondleidingen of workshops tot langere samenwerkingen; op locatie en/of in BAK’s eigen tentoonstellingsruimte.

Kunstenaars betrokken bij BAK houden zich bezig met artistieke projecten gericht op maatschappelijke kwesties. Zo verbeelden ze bijvoorbeeld alternatieve economische modellen, denken ze na over milieukwesties en experimenteren ze met democratische politieke structuren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere migratie, arbeid, milieu en hedendaagse technologie.

“For somebody to be a citizen, to take part in the shaping of a city, there has to be a sense of belonging.”  Jeanne van Heeswijk (kunstenaar)

“How do we shape and form our experiences in understanding the world?”  Sepake Angiama (curator en educator)

“I went from being an artist who makes things, to being an artist who makes things happen.” Jeremy Deller (kunstenaar)

BAK heeft per kalenderjaar circa drie tot vier tentoonstellingen die te bezoeken zijn. Daarnaast werkt BAK aan verschillende nationale en internationale projecten. Leerlingen kunnen deze projecten en tentoonstellingen komen bezoeken, in combinatie met een rondleiding, workshop of les(senreeks).

BAK, basis voor actuele kunst is een toonaangevend internationaal platform voor theoretisch-geïnformeerde, politiek-gedreven kunst en experimenteel onderzoek. Gevestigd in Utrecht, stelt BAK de dringende sociale, ideologische en milieu-gerelateerde vraagstukken van vandaag de dag aan de orde. Dat doen we door publieke programmering en het maken van tentoonstellingen te combineren met onderzoek, onderwijs en talentontwikkeling. Door te werken met bij kunst, activisme en academische wetenschap betrokken gemeenschappen – en door het samenbrengen van kunstenaars, theoretici en andere leden van de precaire klassen – cultiveert BAK kunst als publiek domein en een plek voor esthetisch politieke experimenten.

BAK, basis voor actuele kunst is een basis voor kunst, kennis en het politieke. BAK brengt kunstenaars, denkers en andere leden van de precaire klassen samen om transformatieve manieren van een anders samenzijn te verbeelden en tot uiting te brengen.

Informatie

Openingstijden
Wo–zon:13.00 tot 19.00 uur, schoolgroepen op afspraak
Hoofdvestiging
Pauwstraat 13A - 3512 TG Utrecht
Telefoonnummer
+31 (0)30 2316125
Toegankelijkheid
Deels rolstoeltoegankelijk, Mindervaliden toilet aanwezig

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.

Blijf op de hoogte van cultuurnieuws

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging (controleer ook je spam) om je aanmelding af te ronden.